Aceste mamifere marine endemice zonelor de coastă ale Noii Zeelande au nişte desene faciale distincte, corpuri scurte şi îndesate şi o înotătoare dorsală asemănătoare urechilor celebrului personaj Disney Mickey Mouse. Delfinii lui Hector pot măsura până la 1,2 metri lungime şi pot cântări cel mult 50 de kilograme. În prezent, populaţia acestor delfini este estimată la 7000 de indivizi.

O subspecie a delfinilor lui Hector, mamifere marine cunoscute drept delfinii lui Maui, cu care primii împart acelaşi areal geografic, se află însă în pericol critic de dispariţie. Conform WWF, populaţia de delfini de Maui numără doar 55 de indivizi. În prezent, delfinii lui Maui mai pot fi găsiţi doar în apele de mică adâncime din apropierea coastelor de vest ale Insulei de Nord a Noii Zeelande.

Habitatul natural aflat în apropierea liniei ţărmului s-a dovedit o problemă pentru supravieţuirea acestor două specii de delfini. Principala ameninţare cu care se confruntă aceste mamifere marine este pescuitul. Deşi nu sunt vizaţi de pescari, delfinii se apropie de plase pentru a se hrăni cu peştii prinşi sau doar din curiozitate şi de multe ori rămân la rândul lor prinşi, nu mai pot ieşi la suprafaţă să respire şi mor înecaţi. Unele tipuri de plase, în special setcile, sunt fabricate din fire foarte subţiri pe care delfinii nu le pot localiza sub apă şi atunci pot înota direct spre ele.

Alte ameninţări pentru aceste animale sunt legate de traficul cu bărci de agrement, poluarea apelor, dezvoltarea turistică şi urbană a zonelor de coastă şi exploatările de hidrocarburi sau de nisip.