Prin modificarea proteinei GDF15, experimentul a permis experţilor să reducă greutatea corporală, prezenţa insulinei în sânge şi nivelurile de colesterol la un grup de animale de laborator, precum şoareci şi primate, potrivit unui articol publicat de revista de specialitate Science Translational Medicine.

Echipa cercetătorilor americani, sub coordonarea lui Yumei Xiong, a decis să lanseze acest studiu după ce au observat că nivelurile de concentraţie ale acestei proteine erau mai mari la oameni şi la animalele supraponderale.

Având în vedere că GDF15 are un ciclu scurt de viaţă în plasmă şi prin urmare este dificilă producerea sa în cantităţi suficiente, cercetătorii au optat pentru crearea a două proteine de fuziune diferite, care ulterior au avut aceleaşi rezultate.

Administrând noua proteină unui grup de cobai, cercetătorii au descoperit că aceasta alterează de asemenea preferinţele alimentare ale animalelor, care s-au orientat spre o hrană mai mai puţin calorică. Autorii au concluzionat că noua proteină a activat neuronii cu potenţial de acţiune la animale ce afectează direct conexiunea dintre intestin şi creier.

Potrivit ultimelor date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), obezitatea este o problemă care s-a triplat din anul 1975 şi ale cărei complicaţii a provocat moartea a cel puţin 2,8 milioane de persoane în 2016.