Construcţia primului telescop, Ngari 1, a început deja, la 30 de kilometri sud de oraşul Shiquanhe din prefectura Ngari, a anunţat Yao Yongqiang, cercetător-şef la Observatoarele Astronomice Naţionale din cadrul Academiei de Ştiinţe din China.

Aflat la înălţimea de 5.250 de metri deasupra nivelului mării, telescopul va detecta şi va colecta informaţii preţioase cu privire la undele gravitaţionale primordiale din emisfera nordică. Acesta deveni operaţional până în anul 2021.

Potrivit lui Yao, cea de-a doua fază a proiectului vizează construcţia unei serii de telescoape purtând numele Ngari 2 amplasate la circa 6.000 de metri deasupra nivelului mării. Specialistul nu a oferit însă informaţii cu privire la data la care urmează să fie încheiată această etapă.

Bugetul pentru cele două faze de ridicare a observatorului Ngari pentru detectarea undelor gravitaţionale este estimat la 130 de milioane yuani (18,8 milioane de dolari), menţionează Xinhua.

Printre iniţiatorii proiectului se numără Institutul pentru Fizica Energiilor Înalte, Observatoarele Astronomice Naţionale şi Institutul pentru Microsisteme şi Tehnologia Informaţiei din Shanghai.

Altitudinea foarte mare, cerul senin şi activitatea umană redusă recomandă Ngari drept unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru detectarea micilor fluctuaţii ale luminii cosmice. Potrivit lui Yao, observatorul Ngari se va număra printre cele mai importante baze de observaţie a undelor gravitaţionale primordiale din lume, alături de Telescopul de la Polul Sud şi de unitatea situată în Chile, în deşertul Atacama.

Conceptul undelor gravitaţionale a fost emisă de Albert Einstein în cadrul teoriei relativităţii, în urmă cu un secol, însă abia în 2016 oamenii de ştiinţă din cadrul Observatorului interferometru laser de unde gravitaţionale (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory — LIGO) au anunţat dovada existenţei acestor unde, reîmprospătând interesul cercetătorilor din lumea întreagă.

China a anunţat anterior planurile sale în ceea ce priveşte cercetarea undelor gravitaţionale, printre aceste proiecte fiind inclusă lansarea de sateliţi şi amplasarea radiotelescopului sferic FAST, cu deschiderea de 500 de metri, în provincia Guizhou din sud-vestul Chinei.