Satelitul a fost plasat la bordul unei rachete H-IIA, care a decolat de la centrul spaţial japonez Tanegashima, şi a fost apoi plasat cu succes pe orbită, a precizat un purtător de cuvânt al Mitsubishi Heavy Industries, care a construit racheta purtătoare.

Dispozitivul este primul dintr-o serie de trei aşa-numiţi sateliţi „X-band”, care vor spori de patru ori emisia în bandă largă şi vor unifica o reţea de comunicaţii fragmentată şi suprasolicitată, permiţând în acelaşi timp şi acoperirea unui teritoriu mai mare.

Japonia şi China sunt angrenate într-o dispută teritorială în Marea Chinei de Est în privinţa unui grup de insule nelocuite cunoscute sub numele de Senkaku în Japonia şi Diaoyu în China. De asemenea, cele două ţări sunt agrenate într-o dispută comercială legată de exploatarea unor zăcăminte de gaz despre care ambele ţări pretind că se află în zona lor economică exclusivă.

În cele nouă luni din aprilie şi până în decembrie, Japonia a ridicat avioane de la sol de 644 de ori pentru a supraveghea aparatele de zbor chineze care se apropiau de spaţiul aerian japonez, evenimentele de acest tip fiind de aproape de două ori mai multe decât anul trecut, a anunţat vineri Ministerul japonez al Apărării.

Lansarea de marţi marchează reluarea cu succes a unui program care a fost oprit anul trecut din cauza unui accident jenant.

Primul dintre cei sateliţi, care ar fi trebuit să fie lansat de pe un aerodrom din Guyana Franceză, s-a prăbuşit în timpul unui zbor din Japonia, după ce o prelată care acopera carcasa de transport a acoperit valvele menite să asigure egalizarea presiunii aerului în interior în timp ce avionul de marfă îşi efectua aterizarea. Incidentul a dus la avarierea unor antene sensibile, au declarat surse guvernamentale pentru Reuters în luna iulie.