Mărimea creierului a fost văzută în mod tradiţional ca fiind cea mai bună metodă de a compara nivelurile de inteligenţă la strămoşii oamenilor. Acum însă, o echipă de experţi crede că a găsit o metodă mai bună: metabolismul cerebral, sau cantitatea de energie consumată de creier, care a putut fi estimată cu ajutorul cantităţii de sânge care îl alimentează. Ca un indicator al acestui „debit”, au măsurat mărimea deschiderilor de la baza craniului.

Echipa a studiat 35 de cranii provenite de la 12 specii hominide, printre care Australopithecus africanus, Homo erectus, neanderthali şi Homo sapiens modern. Se cunoştea că în mai mult de 3 milioane de ani de evoluţie, creierul hominid a crescut cu 350%, iar echipa a descoperit că fluxul de sânge a crescut cu 600%.

„Vanya Bosiocic, de la Universtiatea Adelaide, menţionează că „acest lucru sugerează că metabolismul cerebral a fost important pe durata evoluţiei noastre şi a jucat probabil un rol important în dezvoltarea inteligenţei”.

Cercetătorii consideră că o creştere a necesităţii de energie a creierului este cel mai probabil legată de creşterea activităţii cerebrale.