În orele dinaintea ieşirii în spaţiu, Peggy Whitson (57 de ani), inginer de zbor din cadrul NASA şi Oleg Novitskiy, cosmonaut din cadrul Agenţiei spaţiale ruse (Roscosmos) i-au ajutat pe Kimbrough şi Pesquet să-şi verifice şi să-şi echipeze costumele EMU (unitate mobilă extravehiculară).

Pentru cei superstiţioşi, ziua de vineri 13 poate că nu pare tocmai potrivită pentru activităţi în spaţiul cosmic, însă cei doi membri ai echipajului care au ieşit pe orbită nu au părut prea afectaţi. "Nu, de fapt abia aşteptăm să ieşim în misiune... pe 13", a declarat Kimbrough într-un interviu pentru NASA TV la 3 ianuarie.

Săptămâna trecută, americanul Shane Kimbrough şi compatrioata sa Peggy Whitson au finalizat cu succes prima ieşire autonomă în spaţiu pentru modernizarea sistemului electric. Ei au reuşit să instaleze primele trei plăcuţe adaptoare şi trei dintre cele şase noi baterii litiu-ion.

Înainte de fiecare dintre cele două ieşiri în spaţiu, noile baterii au fost extrase robotic din containere exterioare cu ajutorul unui braţ de pe ISS controlat prin telecomandă.

Cea mai mare parte din aceste lucrări complexe de modernizare sunt efectuate de controlorii de la centrul spaţial al NASA de la Houston, cu ajutorul aceluiaşi braţ robotic, Canadarm2.

Aceste noi baterii înlocuiesc 12 acumulatori pe bază de nichel-hidrogen şi au o durată de viaţă similară cu timpul de exploatare a ISS, respectiv cel puţin până în 2024.

Ieşirea extravehiculară de vineri este cea de-a patra pentru Shane Kimbrough şi respectiv prima pentru mai tânărul său coleg francez, Thomas Pesquet.