În prezent mai există doar 5.000 de exemplare de gorilă estică (Gorilla beringei), o specie maiestuoasă, care se află acum „la un pas de dispariţie”, au anunţat reprezentanţii Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN), aflaţi la congresul internaţional din Honolulu.

„Vedem cum gorila estică — de care suntem strâns legaţi — se îndreaptă uşor către dispariţie, ceea ce e realmente consternant”, a declarat Inger Andersen, directoarea generală a UICN.

Războiul, vânătoarea ilegală şi pierderea unei părţi a habitatului au dus "la un declin catastrofal al populaţiei sale, redusă cu peste 70% în ultimii 20 de ani", subliniază organizaţia internaţională într-un comunicat.

Patru din cele şase specii de maimuţe antropoide sunt clasate în rândul speciilor „critic periclitate” pe lista roşie a speciilor ameninţate, întocmită de UICN, inventarul cel mai complet al faunei şi florei mondiale, actualizat duminică: gorila estică, gorila vestică, urangutanul de Bornéo şi urangutanul de Sumatra.

Cimpanzeii şi maimuţele bonobos se află şi ele „în pericol” şi sunt la rândul lor ameninţate cu dispariţia.