În mod normal, astfel de evenimente sunt acoperite de cele câteva firme de asigurare care se ocupă cu poliţe „spaţiale”, dar Facebook nu va avea, cel mai probabil acest noroc din motive tehnice.

Motoarele rachetei care urma să ducă în spaţiu satelitul închiriat de cei de la Facebook nu erau pornite în momentul evenimentului iar aceasta este o excludere de la plata daunelor, după cum arată portalul techcrunch.com citând un specialist în domeniu.

Satelitul se afla pe platformă, staţionar, în apropierea rachetei care a explodat în timpul unor teste. În Statele Unite, industria asigurărilor spaţiale este destul de bine reprezentată. Câteva firme specializate încasează anual prime brute de peste 750 de milioane de dolari.

Ca frecvenţă, riscurile asumate nu sunt mai mari decât cele pe care le iau asigurătorii RCA, de exemplu, în condiţiile în care doar în cazul a 1 din 9 lansări apare un incident. În cazul platformei unde se afla satelitul Facebook, SpaceX, frecvenţa daunelor este chiar mai mică. Doar 2 din 29 de lansări au avut probleme.

Totuşi, explică pentru CNBC directorul de subscriere al unei companii de asigurări, nu orice asigurător îşi poate asuma astfel de riscuri pentru că atunci când apar daunele sunt de-a dreptul uriaşe. Valoarea asigurată a rachetelor atinge, în acest moment, peste 2 miliarde de dolari.

Una dintre cele mai costisitoare daune a fost provocată de încercarea eşuată a mexicanilor de a lansa pe orbită, în mai 2015, propriul satelit. Distrugerea aparatelor a costat firma de asigurare peste 350 de milioane de dolari.

Una dintre condiţiile de bază impuse de asigurător pentru a plăti dauna este ca aceasta să se înregistreze după ce motoarele rachetei au fost pornite.