Samsung a menţionat, într-un comunicat oficial, că 35 de telefoane Galaxy Note 7 au explodat, iar compania a luat decizia de a le rechema pe cele vândute, dar asta i-a făcut pe mulţi să se întrebe de ce explodează smartphone-urile şi care ar fi şansele ca telefoanele lor să le pună viaţa în pericol.

Totuşi, incidentele cu Samsung Galaxy Note 7 au apărut la capătul unui an marcat de explozii ale unor produse, între care hoverboarduri, ţigări electronice şi laptopuri. În spatele tuturor se află bateria litiu-ion, o tehnologie care s-a dezvoltat în ultimii 10 ani într-o gamă largă de produse.

De ce explodează smartphone-urileCu toate că piaţa bateriilor litiu-ion este mare şi se extinde, această tehnologie încă are o serie de probleme serioase, care poate duce la explozia smartphone-urilor şi altor electronice.

O baterie defectă se poate încinge, iar asta poate duce la spargerea celulelor. E suficient ca o singură celulă să se rupă pentru a provoca o reacţie în lanţ. Asta duce la explozia smartphone-urilor sau, în cazuri mai bune, la umflarea bateriei.
Bateriile litiu-ion includ elemente de siguranţă pentru reducerea inflamabilităţii, se arată într-un raport din 2013 efectuat de producătorii europeni de baterii, potrivitNews.ro. Acestea nu funcţionează întotdeauna. Şi la a baza rechemării Galaxy Note 7 stă o problemă a bateriilor litiu ion.

Mai mult, defectele de proiectare au dus la explozia unor hoverboarduri cu baterii. În cazul aprinderii unor ţigări electronice au fost de vină bateriile ieftine litiu ion, pe lângă erorile utilizatorilor.

Dar este posibil ca lucrurile să se îmbunătăţească şi în ceea ce priveşte autonomia şi în ceea ce priveşte siguranţa utilizatorilor. Până în 2021, piaţa bateriilor litiu ion va deveni mai aglomerată, arată estimările, încetinind creşterea industriei producătoare a acestora din SUA, de 3,7 miliarde de dolari, conform IBIS World.

Poate în câţiva ani nu ne vom mai întreba de ce explodează smartphone-urile sau de ce nu ţine bateria la telefon. Până atunci, vă sfătuim să citiţi acest articol cusfaturi pentru întreţinerea bateriilor.