„Există în prezent puţine dovezi care să sugereze că această capacitate de atacuri cibernetice se extinde dincolo de obişnuita atacare a site-urilor”, se arată în evaluarea anuală a Europol privind criminalitatea cibernetică, într-un an marcat de atacurile revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic în Europa.

Însă reţeaua de internet din umbră, „Darknet”, poate fi exploatată de către militanţi care profită de experţii în calculatoare ce oferă „servicii de infracţionalitate”, a precizat Europol. „Disponibilitatea instrumentelor şi serviciilor de criminalitate cibernetică şi a mărfurilor ilicite (inclusiv arme de foc) pe Darknet oferă oportunităţi ample pentru ca situaţia să se schimbe”, a adăugat agenţia.

În general, arată raportul, actualele direcţii din criminalitatea cibernetică au continuat să se dezvolte, unele state membre ale Uniunii Europene raportând mai multe infracţiuni cibernetice decât varietatea tradiţională.

„Europol îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu felul în care infracţionalitatea cibernetică în expansiune a putut exploata şi mai mult dependenţa noastră şi mai mare de tehnologie şi internet”, a afirmat directorul agenţiei, Rob Wainwright, citat într-un comunicat.

„Am observat de asemenea o schimbare semnificativă în activităţile facilitate de mediul cibernetic legate de traficul de fiinţe umane, terorism şi alte ameninţări”, a adăugat el.

Programele care intră în baze de date şi cer plata unor sume pentru deblocarea codurilor prin monede virtuale precum Bitcoin continuă să fie o problemă tot mai mare, la fel şi atacurile ţintite de tip „phishing” pentru a sustrage date de securitate de la directori şi serviciile de video streaming cu abuzuri asupra copiilor.

Atacurile asupra reţelelor de bancomate s-au înmulţit de asemenea, mai arată raportul. A crescut totodată şi numărul fraudelor care exploatează noile tranzacţii şi plăţi „contactless”, în timp ce fraudele tradiţionale care implică prezenţa fizică a unui card s-au redus.