Senatul Statelor Unite a reuşit să introducă un lege care va aloca bani către NASA, cu scopul de a trimite oameni pe Planeta Roşie. Republicanii şi Democraţii din comitetele de comerţ, ştiinţă şi transport s-au pus de acord cu acest proiect bipartizan şi vor să ofere NASA nu mai puţin de 19,5 miliarde de dolari în 2017.

„Am văzut în trecut importanţa stabilităţii şi predictibilităţii în cadrul NASA şi al explorării spaţiale – schimbările de administraţie cauzează un haos când un program major este anulat”, afirmă senatorul republican Ted Cruz, iniţiatorul proiectului.

NASA Transition Authorization Act of 2016 oferă 19,5 miliarde de dolari în anul fiscal 2017, dar trebuie să treacă de Senat. Bugetul alocat este acelaşi cu cel aprobat de Camera Reprezentaţilor şi ceva mai mare decât cel propus de comitetul de alocare al Senatului. Administraţia Obama a propus, de asemenea, alocarea a 19 miliarde de dolari pentru NASA.

Senatul nu va oferi aceşti bani către NASA doar de dragul ideii de explorare. Legea reprezintă o provocare, de fapt. Aceasta necesită ca NASA să aibă un scop oficial de a trimite o navetă spaţială cu oameni pe Marte în următorii 25 de ani, conformfuturism.com.

Legea alocă fondurile pentru diverse componente ale NASA. Astfel, 4,5 miliarde de dolari merg către explorare, aproximativ 5 miliarde de dolari sunt destinaţi operaţiunilor spaţiale, iar 5.4 miliarde de dolari sunt alocaţi pentru cercetare. Noua lege nu renunţă la ideea controversată a NASA de a trimite oameni pe un asteroid şi de a colecta probe, până în 2021.

Bill Nelson, senator democrat în comitetul de comerţ consideră că „la 55 de ani după ce Preşedintele Kennedy a provocat naţiunea să trimită un om pe Lună, Senatul provoacă NASA să trimită oameni pe Marte. Priorităţile din această lege marchează începutul unei noi ere spaţiale americane”.