Bazându-se pe noile imagini realizate pe regiunea străveche, nordică a planetei Marte, cercetătorii au afirmat că a existat o „cantitate considerabilă de apă '', cu aproximativ un miliard de ani mai înainte ca „epoca umedă'' a planetei roşii să se încheie. Acest fapt relevă că planeta era potrivită pentru viaţa microbiană pentru un timp mult mai îndelungat decât cel estimat de cercetători.

„Am descoperit văi care transportau apa către bazinele lacurilor,'' a declarat un membru al echipei, Sharon Wilson, din cadrul Institutului Smithsonian. ”Câteva bazine ale lacurilor pline indică că a existat o cantitate considerabilă de apă în acele timpuri,'' a adăugat ea.

Wilson şi echipa sa au analizat imaginile înregistrate în zona nordică a planetei Marte, numită Arabia Terra (o zonă extrem de erodată cunoscută ca fiind una dintre cele mai vechi zone ale planetei)

Cercetătorii au reuşit să identifice semne ale apei care s-a evaporat cu mult timp în urmă. „Unul dintre lacurile din regiune poate fi comparat ca şi cantitate cu Lacul Tahoe,'' a declarat Wilson. Cercetătoarea a explicat că acest lac marţian era alimentat printr-o vale din sud, ieşind din matcă în partea nordică şi revărsându-se într-un bazin foarte mare numit Heart Lake.

Heart Lake face parte din întregul sistem de lacuri şi văi care se întind pe 150 de kilometri de-a lungul nordului planetei. Echipa a estimat că lacul putea susţine o cantitate de 2.790 de kilometri cubi de apă. Bazându-se pe informaţiile adunate din 22 de cratere din zonă, echipa a concluzionat că aceste lacuri au existat acum două sau trei miliarde de ani. În tot acest timp zăpada topită în fiecare sezon putea alimenta toate zonele cu apă. 

Cercetătorii au afirmat că au descoperit astfel de formaţiuni şi în alte părţi ale planetei Marte, însă la nord şi sud de ecuator regiunile umede erau mult mai extinse.