"Munca noastră a demonstrat legături între forţa mareelor şi mărimea şi frecvenţa cutremurelor", a explicat pentru AFP Satoshi Ide de la Universitatea din Tokyo, coautor al studiului. Pentru a ajunge la aceste concluzii, Satoshi Ide şi colegii săi au integrat, sub forma unor statistici, date referitoare la cutremure înregistrate în lume şi valorile amplitudinii mareelor. Conform rezultatelor lor, unele dintre cele mai mari cutremure din ultimii 20 de ani s-au declanşat în timpul unor maree înalte, adică atunci când era Lună plină sau nouă. Mai mult, cutremurele puternice par mult mai numeroase atunci când amplitudinea mareelor este importantă.

Studiul oferă câteva exemple de astfel de seisme de "Lună plină" sau "Lună nouă'': cel din 26 decembrie 2004 din largul coastelor Sumatra (Indonezia), care a fost urmat de un tsunami imens ce a lăsat mai mult de 220.000 morţi; cel din 27 februarie 2010, cu magnitudinea de 8,8, care a afectat centrul Chile, făcând 523 morţi; cel din 11 martie 2011, care a devastat coasta de est a Japoniei, provocând moartea a 19.000 de oameni.

Liniile de falie, deja sub presiune, ar putea, prin urmare, să fie sensibile la forţele gravitaţionale ale Soarelui şi Lunii. Dar, potrivit cercetătorilor, doar cutremurele puternice sunt influenţate de astre. Pentru cele mai mici, nu pare să existe nicio legătură, încheie AFP.