Nu este normal să vă simţiţi somnoros în timpul zilei, să vă confruntaţi cu probleme vis-a-vis de somnul pe timp de noapte sau sa vă treziţi cu sentimentul de epuizare fizică şi psihică. Puteţi începe prin urmărirea simptomelor dumneavoastră şi a modelelor de somn şi apoi puteţi face schimbari sănătoase în obiceiurile de zi cu zi şi în rutina dinainte de culcare. În cazul în care ajutorul de unul singur nu funcţionează, vă puteţi programa la specialişti care sunt instruiţi în medicina somnului. Împreună puteţi identifica cauzele care stau la baza problemei dumneavoastră de dormit şi puteţi găsi modalităţi de a îmbunătăţi somnul şi calitatea vieţii.

Insomnia: cel mai frecvent tip de tulburare de somn

Insomnia poate fi cauzată de o varietate largă de motive, inclusiv stresul, schimbarea fusului orar, probleme de sănătate, medicamentele pe care le luaţi, sau chiar cantitatea de cafea consumată. Insomnia poate fi de asemenea cauzată de alte tulburări de somn sau stări de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea şi depresia.

Dereglări ale ritmului circadian

Cu toţii avem un ceas biologic intern care reglementează timp de 24 de ore pe zi ciclul nostru de somn-veghe, de asemenea cunoscut sub numele de ritmul circadian. Lumina este elementul primar care influenţează ritmul circadian. Când răsare soarele dimineaţa, creierul îi spune organismului că este timpul să se trezească. În timpul nopţii, atunci când există mai puţină lumină, creierul declanşează eliberarea de melatonină, un hormon care te face somnoros.

Lucratul noaptea

În societatea noastră de 24 de ore pe zi, mulţi oameni trebuie să lucreze în schimburi de noapte sau dimineaţa devreme. Sau, mulţi dintre noi stăm noaptea să lucrăm pentru a termina un proiect. Aceste scheme de lucru nu sunt bine puse la punct, nefiind în concordanţă cu corpul nostru, care este obişnuit altfel. Uşor-uşor se instaurează oboseala şi apar diverse tulburări de somn.

Tulburarea de somn întârziat

Aceasta este o afecţiune în cazul în care ciclul de 24 de ore de somn şi veghe este biologic întârziat în mod semnificativ. Ca rezultat, oamenii merg la culcare şi se trezesc mult mai târziu decât alte persoane. De exemplu, nu puteţi adormi până la 4 dimineaţa, şi nu te poţi trezi mai devreme de prânz.