Chestiunea criptării conversaţiilor şi a protejării intimităţii utilizatorilor a fost unul dintre argumentele forte ale WhatsApp, dar potrivit lui Zdziarski, ultima versiune a aplicaţiei păstrează urme digitale ale mesajelor chiar şi după ce acestea au fost şterse, relatează digitaltrends.com.

„De fapt, singura modalitate prin care utilizatorul poate scăpa de aceste urme digitale ale conversaţiilor sale este să şteargă complet aplicaţia”, spune Jonathan Zdziarski, care subliniază că, deşi serviciul de mesagerie mobilă şterge conversaţiile şi nu pare că păstrează intenţionat pe serverele sale dovezile mesajelor, totuşi „datele nu sunt înlăturate sau şterse din baza de date, lăsând urme care pot fi recuperate şi reconstruite în forma iniţială”.

Zdziarski îi îndeamnă pe utilizatori să nu intre în panică, însă este important să fie conştienţi de urmele digitale pe care le lasă. El atenţionează că oamenii care pot avea acces fizic la smartphone-ul unui utilizator pot face „backup” cu datele criptate de pe dispozitivul respectiv, iar oameni care pot avea acces fizic la calculatorul personal al utilizatorului pot copia datele respective de pe un backup existent dar necriptat sau pot decripta datele cu ajutorul unor softuri de spargere a parolelor.

Cei de la WhatsApp nu au răspuns deocamdată la solicitarea de a comenta pe marginea acestei chestiuni, scrie digitaltrends.com.

„Creatorii de programe trebuie să fie foarte atenţi atunci când scriu codul programului în ce priveşte urmele digitale ce pot rămâne în timpul utilizării softului. Soluţiile de scriere a programelor pe care dezvoltatorii le adoptă în ce priveşte o aplicaţie de mesagerie sigură pot avea implicaţii pentru jurnalişti, disidenţi politici sau oameni din ţări ale căror regimuri nu respectă libertatea de expresie”, potrivit lui Jonathan Zdziarski.