Se pare că această problemă gravă de sănătate se extinde, după cum avertizează oamenii de ştiinţă, putând pune în pericol populaţii de păsări din toată lumea. Cele mai afectate sunt în special zburătoarele aflate pe cale de dispariţie, susţine Colleen Handel, biolog în cadrul U.S. Geological Survey din Anchorage.

În ultima vreme, mai mulţi cercetători din nord-vestul Pacificului, din Marea Britanie, India şi America de Sud au semnalat un număr din ce în ce mai mare de păsări cu ciocurile deformate, printre care se numără 24 de specii din America de Nord şi 36 din Marea Britanie. În urma analizei a 19 piţigoi care aveau ciocurile deformate, s-a observat că toţi erau infectaţi cu acest virus, iar două din nouă exemplare care nu manifestau această problemă aveau virusul în corp. Încă nu se cunoaşte de ce la aceste două păsări nu se manifesta virusul, însă cercetătorii bănuiesc că ele fuseseră infectate cu puţin timp în urmă, iar ciocurile nu avuseseră încă timp să se strâmbe.

Defecte normale ale ciocurilor sunt posibile la mai puţin de 1% dintre păsările sălbatice, însă între 1999 şi 2008 cercetătorii din Alaska au observat că 6,5% dintre cei peste 2.000 de piţigoi capturaţi în preajma Anchorage şi a Văii Matanuska manifestau sindromul ciocului deformat. În ceea ce priveşte ciorile şi corbii, deformările au fost identificate la 17%, ''cea mai mare rată de deformări grave documentate vreodată la o populaţie de păsări sălbatice'', potrivit studiului.