Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord au arătat că sistemele de securitate cu recunoaştere facială sunt uşor de păcălit. Ceea ce este foarte interesant e faptul că au folosit modele 3D făcute după fotografii luate de pe reţele sociale precum Facebook. Acestea au fost arătate sistemelor direct din telefoane.

Echipa de experţi a colectat fotografii a 20 de voluntari folosind surse online, apoi au creat modele 3D ale chipurilor lor. Au adăugat animaţii faciale şi le-au făcut ochii să pară că se uită la cameră. În cazurile în care nu au găsit fotografii în care să se vadă perfect faţa subiectului, au recreat părţile lipsă, adăugând inclusiv texturi şi umbre. În aceste condiţii, modelele 3D au putut păcăli patru din cinci sisteme de securitate.

Potrivit celor de la Engadget, True Prince, un membru al echipei, a declarat următoarele în timpul prezentării de la conferinţa despre securitate Usenix: „Unii furnizori – cel mai notabil fiind Microsoft cu software-ul Windows Hello- deja au soluţii comerciale care stimulează hardware-ul alternativ. În cazul Hellor, acel hardware e reprezentat de camera cu urmărire a ochiului, Tobii. Oricum, este întotdeauna benefic din punct de vedere al costurilor să adaugi hardware, iar furnizorii de hardware vor trebui să decidă dacă există destule cereri şi beneficii pentru consumatori, pentru a adăuga componente specializate precum camere cu infraroşu sau proiectoare cu lumină structurată”. Poţi citi studiul întreg aici.