Insecta numită „Aleyrodoidea" sau „musculiţa albă" a fost reperată în aprilie în grădinile îngrijite din prosperul comitat Palm Beach din Florida, unde grădinarii pulverizează regulat insecticide pe flori şi arbuşti.

Insecta, una dintre speciile cele mai invazive din lume, fusese deja descoperită într-o pepinieră privată din Arizona în urmă cu peste zece ani, fiind apoi semnalată în alte 20 de state. Dar de fiecare dată aceasta se afla în sere sau pepiniere, nu în natură.

Este prima data când se găseşte în natură pe teritoriul SUA, ceea ce reprezintă o ameninţare reală pentru culturile de tomate, fasole, bumbac sau pepeni.

„Problema va fi mult mai greu de controlat", iar aceste insecte ar putea să nu fie eradicate niciodată, a spus Lance Osborne, profesor de entomologie la Universitatea din Florida.

„Ceea ce le face cu adevărat diferite este această rezistenţă la pesticide", a avertizat el la o întâlnire cu zeci de producători care au dorit să afle mai multe despre acest dăunător din Homestead, zonă agricolă din apropiere de Miami.

„Cel mai bun tratament de care dispunem omoară 90-91% dintre ele", spune Dr. Osborne.

Musculiţele albe consumă umiditatea de pe frunze şi excrementele lor permit dezvoltarea de ciuperci. Frunzele devin maro, ceea ce face fotosinteza mai dificilă. În plus, aceste insecte purtătoare a mai mult de 100 de maladii virale slăbesc plantele şi pot face fructele şi legumele necomestibile.

Există mai multe zeci de astfel de specii de insecte în lume. Aceasta, care face parte din biotipul Q (cu numele ştiinţific "Bemisia tabaci"), îşi are originea în zonele mediteraneene, probabil în plantaţiile de tomate din Spania şi Portugalia, ţări în care insecta a devenit între timp rezistentă la pesticide.

Pericolul este luat în serios în Europa, unde autorităţile fac apel la vigilenţa agricultorilor, până în Israel unde musculiţa albă este, de asemenea, rezistentă la tratament.

Potrivit Departamentului de Mediu al Regatului Unit, această insectă „are potenţialul să devină un flagel major".

Musculiţa albă a fost descoperită în Florida din luna aprilie în peste 40 de locuri din natură de pe cuprinsul statului respectiv.

Această insectă poate trăi pe 600 de tipuri de plante diferite, din care 300 sunt cultivate în Florida, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA.

„În afară de faptul că este rezistentă la pesticide, suntem îngrijoraţi şi de numărul de plante cu care insecta se poate acomoda", a mai spus Lance Osborne, citat de AFP.