În interiorul mormântului a fost descoperit cadavrul unui bărbat, oase de animale, lame de obsidian şi panouri cu hieroglife, care le-au oferit cercetătorilor noi informaţii despre legendara „dinastie a şarpelui”.

Echipa a descoperit mormântul în Xunantunich, un oraş antic din vestul Belize, cândva locul era un centru ceremonial pentru mayaşi. ,,Cu alte cuvinte, templul a fost construit în primă fază pentru a fi depozitat mormântul'', a declarat cercetătorul Jaime Awe, de la Universitatea din Arizona de Nord. 

Conform echipei, mormântul a fost construit pentru un bărbat musculos cu vârsta între 20 şi 30 de ani, care probabil ar fi avut un rol important.

Împreună cu rămăşiţele bărbatului, arheologii au descoperit oasele unui jaguar,  ale unui cerb,  pietre de jad care ar fi făcut parte dintr-un colier, 13 lame din obsidiu şi 36 de vase din ceramică. Într-o altă zonă a mormântului au descoperit două depozite secrete, care conţineau nouă lame din obsidian şi 28 de figurine din flint  care înfăţişau diferite animale. Această descoperire este specială  deoarece este cel mai mare mormânt  descoperit în Belize, măsurând 4,5 metri pe 2,4 metri.

,,Cel mai impresionant lucru al descoperirii acestui mormânt este reprezentat de faptul că arheologii lucrează în Xunantunich încă din 1890”,' a declarat cercetătorul.

Cea mai importantă descoperire din interiorul mormântului sunt panourile cu hieroglife legate de dinastia şarpelui.