Intitulat „Norul negru al Europei: cum ţările care utilizează cărbune îi îmbolnăvesc pe vecini", raportul analizează impactul asupra sănătăţii în 2013 al centralelor din Europa pentru care există suficiente date disponibile, adică 257 de centrale din totalul de 280.

Arderea cărbunilor a generat 18 la sută din emisiile de gaze cu efect de seră din UE în 2014, aminteşte raportul.

Emisiile provenite de la centralele pe cărbune au cauzat în 2013 moartea prematură a 22.900 de persoane, precum şi zeci de mii de cazuri de boli de inimă, de bronşită şi de cancer, potrivit acestui raport realizat de patru ONG-uri — World Wide Fund for Nature (WWF), Climate Action Network (CAN), Health and Environment Alliance (HEAL) şi Sandbag.

„Mai mult de jumătate dintre decesele premature din UE ca urmare a poluării prin arderea cărbunelui pot fi atribuite unui număr de 30 de termocentrale", conform raportului.

Efectele cărbunelui asupra sănătăţii au generat în 2013 costuri între 32,4 şi 62,3 miliarde de euro, menţionează documentul.

Astfel, raportul respinge „mitul conform căruia cărbunele este o sursă de energie ieftina", a atras atenţia Anne Stauffer, director adjunct al HEAL.

Cele cinci ţări cele mai afectate de poluarea cu cărbune venită din ţările vecine, adăugată la cea produsă de centralele electrice proprii, sunt Germania (3.630 decese premature), Italia (1.610 decese), Franţa (1.380 decese), Grecia (1.050 decese) şi Ungaria (700 decese).

„Franţa are puţin cărbune în mixul energetic, dar este puternic afectată de centralele vecinilor săi", se afirmă în raport.

Cele cinci ţări ale căror centrale au provocat cele mai multe decese dincolo de graniţele lor sunt Polonia (4.690 de decese premature în afara ţării), Germania (2.490 decese), România (1.660 decese), Bulgaria (1.390 decese) şi Marea Britanie (1.350 decese).


Particulele fine, care sunt „ingredientul cel mai toxic" de poluare din cărbune, au făcut aproximativ 19.000 de decese sau 83 la sută din total. Aceste particule au un diametru mai mic de 2,5 microni şi penetrează adânc în sistemul respirator şi în sânge. Ele se pot deplasa, purtate de curenţii atmosferici, la "sute de kilometri" de la locul eliberării lor, se afirmă în document, menţionând că în 2013 au fost raportate aproape 12.000 de cazuri noi de bronşită.

În ceea ce priveşte mercurul rezultat din arderea cărbunelui, el provoacă în Europa, în fiecare an, daune sistemului nervos a mii de fetuşi.

„Poluarea aerului este responsabilă pentru milioane de decese în întreaga lume, iar încălzirea globală va agrava problema", a declarat Roberto Bertollini, reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pe lângă UE.