Acest strat, care se întinde între 20 şi 40 de kilometri altitudine, absoarbe cea mai mare parte din razele solare ultraviolete, periculoase pentru organismele vii, jucând prin urmare un rol protector pentru fiinţele vii, precizează agenţia Belga, preluată vineri de 7sur7.be.

Cercetătorii, ale căror lucrări au fost publicate joi în revista americană Science, au calculat că gaura din stratul de ozon a scăzut cu peste 4 milioane de kilometri pătraţi (echivalentul a jumătate din suprafaţa Statelor Unite) din anul 2000, atunci când pierderile de ozon au fost cele mai mari (în timpul primăverii australe, în septembrie şi octombrie).

Studiul, bazat pe măsurători efectuate în luna septembrie timp de 15 ani, arată pentru prima oară şi o stopare trecătoare în acest proces în octombrie 2015, din cauza unei erupţii a vulcanului Calbuco din sudul statului Chile cu şase luni mai devreme.

„În mod global însă gaura din stratul de ozon pare a fi pe cale de vindecare"”. De asemenea, potrivit oamenilor de ştiinţă, şi emisiile de clorofluorocarburi continuă să scadă. Potrivit modelelor create pe calculator, o vindecare completă a stratului de ozon ar urma să aibă loc înainte de 2050.

Aceste substanţe chimice sărăcesc stratul de ozon, iar concentraţia lor atmosferică a scăzut cu 10-15% faţă de vârful înregistrat în anii '90, conform celui mai recent raport al Organizaţiei Meteorologice Mondiale şi al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (PNUD), publicat în 2015.
Protocolul de la Montreal, tratat internaţional încheiat în 1987, prevede interzicerea progresivă a acestor clorofluorocarburi prezente în sistemele de climatizare, răcire, aerosoli pentru fixativ şi în anumite procese industriale.

„De acum putem fi încrezători că măsurătorile internaţionale efectuate anunţă calea spre însănătoşirea planetei”, afirmă Susan Solomon, profesor de chimie şi ştiinţe ale climei la Massachusetts Institute of Technology (MIT), principalul autor al studiului.

„Până în 2030, datorită Protocolului de la Montreal, adoptat de toate ţările, vor fi evitate 2 milioane de cazuri de cancer al pielii anual şi de deficienţe oculare şi imunitare la oameni, iar fauna şi flora vor fi şi ele protejate”, conform simulărilor realizate de PNUD.

Gaura din stratul de ozon a fost descoperită prin analizarea unor probe obţinute la sol, care datau din anii '50. La mijlocul anilor 80, oamenii de ştiinţă au constatat scăderea accentuată a cantităţii de ozon în lunile octombrie.

Pentru acest nou studiu, cercetătorii au recurs la date furnizate de baloanele meteorologice şi la sateliţi, care oferă informaţii şi despre bioxidul de sulf din atmosferă, emanat de vulcani, care poate contribui la micşorarea stratului de ozon.

Studiul a mai arătat că scăderea găurii din stratul de ozon corespunde cu previziunile din modele şi că peste jumătate din această reducere a rezultat exclusiv din micşorarea cantităţii de clorofluorocarburi din atmosferă, încheie 7sur7.be.