„Nu în fiecare zi descoperim o nouă specie pentru ştiinţă în Belgia!”, a transmis încântat într-un comunicat entomologul de la IRSNB Patrick Grootaert.

Denumită Drapetis bruscellensis, această muscă a fost descoperită graţie unei capcane pentru insecte instalată în 2015 în grădina botanică Jean Massart, de la liziera pădurii Soignes, de la periferia capitalei belgiene, potrivit unui comunicat.

Printre insectele culese din etanol de oamenii de ştiinţă, o muscă de doi milimetri cu toracele negru, strălucitor, le-a atras atenţia. După o studiere minuţioasă a ADN-ului precum şi a caracteristicilor morfologice cercetătorii au realizat descoperirea pe care o făcuseră.

„Se întâmplă foarte rar să descoperi o nouă specie în Belgia. Ultima descoperire a unei specii noi de muscă datează de acum mai bine de douăzeci de ani”, a subliniat M. Grootaert, explicând că fauna Europei Occidentale este cea mai indexată din lume şi că este foarte dificil de făcut noi descoperiri.

„Drapetis bruscellensis este o specie care trăieşte în mod special pe trunchiurile arborilor şi pe frunze, pe care aceasta vânează insecte mai mici decât ea, precum şi acarieni”, a detaliat Institutul regal de ştiinţe naturale al Belgiei, conform AFP.