„Data de 30 septembrie va marca sfârşitul operaţiunilor sondei", a afirmat Matt Taylor, responsabilul ştiinţific al misiunii, citat într-un comunicat al ESA. "Pentru a-şi încheia cu succes misiunea, Rosetta, după o inedită coborâre controlată, se va alătura robotului Philae şi îşi va săruta ultima oară cometa", a afirmat cu lirism CNES, Agenţia spaţială franceză, într-un comunicat.

Nici în ultimele sale momente sonda nu va sta degeaba, ci va face în timp real fotografii de înaltă rezoluţie şi măsurători ştiinţifice inedite. „Imediat după contactul cu cometa, comunicaţiile vor înceta, la fel ca operaţiunile desfăşurate de Rosetta", a adăugat CNES.

Lansată în 2004, sonda orbitează în jurul cometei Ciuriumov-Gherasimanko 67P din august 2014. Ea a lansat în 12 noiembrie 2014 micul robot-laborator Philae, care a realizat o premieră istorică, asolizând pe cometă. Însă este total inactiv pe Ciuri, care devine tot mai rece pe măsură ce se îndepărtează de Soare.

Obiectivul misiunii Rosetta, lansată acum peste 20 de ani, este o mai bună înţelegere a evoluţiei sistemului solar de la naşterea lui, cometele fiind considerate vestigii ale materiei primordiale din care s-a format sistemul solar, încheie AFP.