Virusul herpes simplex (HSV) este cunoscut pentru că rămâne latent în celulele nervoase ale unei persoane infectate mult timp după ce orice inflamaţie s-a vindecat, iar oamenii de ştiinţă de la Australian National University (ANU) au descoperit că genele herpetice încearcă în mod constant să re-energizeze infecţia.

Profesorul David Tscharke de la ANU a declarat agenţiei de presă Australian Associated Press (AAP) că oamenii de ştiinţă înţelegând acum cum se comportă gena, pot începe activitatea de ţintire a stopării infecţiei care afectează la nivel global până la 70 la sută dintre persoanele de până în 50 de ani.

„Dacă virusul ar rămâne latent pentru totdeauna ar fi un lucru foarte bun pentru că, evident, nu s-ar produce leziuni recurente2, a declarat Tscharke miercuri.

„În cazul în care oamenii dobândesc această infecţie la ochi aceasta este deosebit de supărătoare, deoarece infecţiile recurente produc cicatrici pe cornee, astfel încât, mai multe evenimente pot provoca orbirea”, a afirmat sursa citată.

El a menţionat că până acum nu au existat progrese în distrugerea permanentă a virusului herpetic, dar această nouă descoperire ar putea accelera dezvoltarea unui tratament permanent.

În prezent nu există nici un tratament pentru infecţia cu virusul herpetic, ci mai degrabă nişte soluţii antivirale care tratează simptomele acesteia. În ciuda tratării simptomelor, genele încearcă în mod continuu să forţeze reapariţia leziunilor.

În jur de 3,7 miliarde de oameni sub 50 de ani au HSV-1 — tulpina herpetică care provoacă inflamaţii oculare şi orale, în timp ce un procent estimat la 417 milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 15-29 de ani din întreaga lume sunt infectate cu HSV-2 sau herpesul genital, menţionează agenţia Xinhua.