De la pielea mai strălucitoare până la creşterea nivelului de energie, Dr Nail Campbell de la Spitalul Priory din sud-vestul Londrei ne prezintă efectele în timp ale stopării consumului de alcool.

În primele 24 de ore

Primul efect al consumului excesiv de alcool este mahmureala. Primele simptome sunt transpiraţia excesivă, tremuratul în cazuri severe poate culmina cu leşinul. Însă dacă renunţi la consumul moderat de alcool, corpul va începe să elimine alcoolul din sistem, nivelul zahărului din sânge va începe să revină la normal, deja vei putea resimţi efectele benefice pe care ţi le aduce oprirea consumului de băuturi.

Într-o săptămână

Alcoolul îţi deteriorează somnul, provocându-ţi nopţi albe. Probabil consideri că alcoolul îţi provoacă somnolenţă, însă te vei trezi în timpul nopţii să foloseşti toaleta.

Băuturile alcoolice sunt diuretice ceea ce înseamnă, că organismul v-a simţi nevoia să elimine aceste fluide prin urină şi transpiraţie, fapt ce va conduce către deshidratare, ceea ce înseamnă că te vei trezi în timpul nopţii să bei apă. Veştile bune sunt că renunţarea la băuturile alcoolice îţi va regla timpul de somn în decursul unei săptămâni.

În decursul a două săptămâni

Alcoolul îţi irită stomacul provocând refluxul gastric. Renunţarea la alcool va face ca această senzaţie să dispară. Vei începe să observi o scădere în greutate în decursul a două săptămâni.

Numărul caloriilor ,,ascunse’’ din alcool este semnificativ, un pahar mare de vin (250ml) cu o concentraţie de 13% alcool îţi poate adăuga peste 228 de calorii în corp. Tipul de calorii regăsite în alcool nu conţin substanţe nutritive. Dacă opreşti consumul de alcool şi începi un stil de viaţă sănătos, vei începe să pierzi din greutate.

Între trei şi patru săptămâni

Consumul excesiv de alcool, în timp, poate creşte tensiunea arterială. Caloriile din alcool provoacă îngrăşare, un alt factor, care poate creşte tensiunea arterială. Oprirea consumului de alcool va reduce acest risc.

Peste o lună

Vizibil vei arăta mult mai bine. Alcoolul este o substanţă toxică pentru unul dintre cele mai mari organe ale corpului, pielea. Toxina îţi afectează elasticitatea pielii, provocând îmbătrânirea. Îmbătrânirea provocată de alcool nu este un lucru pe care cel mai bun prieten ţi-l va spune, dar dacă opreşti consumul substanţei vei prevenii îmbătrânirea prematură a pielii.

Între patru şi opt săptămâni

Ficatul tău îşi va reveni. Organul poate suporta o cantitate mică de alcool, consumul în exces provoacă inflamarea ficatului, provocând hepatita, boala poate evolua în ciroză hepatică, afecţiunea fiind letală.

Consumul a 175 de ml, de mai multe ori pe zi poate provoca, în cazul femeilor steatoză hepatică (îngrăşarea ficatului). Alcoolul afectează modul în care ficatul prelucrează glucoza în grăsimi, greu de suportat de către organ. Vestea bună este că ficatul se regenerează dacă opreşti consumul de băuturi alcoolice. Dacă funcţionarea ficatului nu a fost afectată drastic, acesta se va regenera în maximum opt săptămâni.

Peste 12 săptămâni

Consumul excesiv de alcool provoacă dilatarea celulelor din sânge, care transportă oxigenul mult mai greu către creier, acest fapt îţi poate provoca oboseală. Oprirea acestui viciu va ajuta la reînnoirea celulelor în maximum trei săptămâni. Te vei simţi mult mai energetic şi sănătos.