Descoperirea coincide cu alt studiu, apărut tot joi, care sugerează că recenta explozie a virusului Zika în America de Sud ar fi putut fi favorizată de o expunere prealabilă la febra dengue.

Virusul febrei dengue şi al Zika au multe puncte comune. Ambele aparţin familiei flavivirus, virusuri transmise în principal de ţânţari. Cercetătorii de la Institutul Pasteur, de la CNRS şi de la Imperial College din Londra, care s-au ocupat deja de anticorpii capabili să neutralizeze dengue, au studiat şi virusul Zika. Ei au selecţionat doi anticorpi EDE, apţi să stopeze dengue, şi au descoperit că unul dintre ei este extrem de eficient în neutralizarea virusului Zika.

Această descoperire, a declarat pentru AFP Felix Rey, şeful laboratorului de virologie structurală al Institutului Pasteur (Paris), care a condus studiul, a fost absolut neaşteptată.

Potrivit lui Juthathip Mongkolsapaya, un alt cercetător, este vorba de primii anticorpi foarte puternici descoperiţi împotriva Zika.

Virusul a fost considerat mult timp puţin periculos, însă epidemia care afectează mai multe ţări din America de Sud, printre care Brazilia, a dus la apariţia unor complicaţii neurologice şi, îndeosebi, a unor grave anomalii ale dezvoltării cerebrale (microcefalii) la bebeluşi născuţi de mame contaminate.

În prezent nu există niciun vaccin care să asigure protecţia împotriva Zika, spre deosebire de febra dengue, împotriva căreia există vaccin. Transmisă, ca şi în cazul Zika, de ţânţari de tipul Aedes, febra dengue este în creştere în toată lumea, fiind întâlnită în regiuni tropicale şi subtropicale ale planetei, unde aproape 400 de milioane de persoane sunt infectate în fiecare an.

Un studiu distinct, publicat joi în revista Nature Immunology, apreciază că o expunere prealabilă la febra dengue ar putea amplifica infectarea cu virusul Zika. Simptomele includ febră, intense dureri de cap şi dureri musculare, articulare şi în spatele ochilor.

„Cele două studii se completează. Ele arată că este foarte important ca viitorul vaccin să utilizeze anticorpii buni şi să vizeze călcâiul lui Ahile' al virusului”, afirmă Felix Rey, care a participat la ambele cercetări.

Vaccinuri împotriva Zika sunt în lucru în multe laboratoare, dintre care câteva au fost deja testate pe animale. Unul dintre acestea este dezvoltat de grupul farmaceutic american Inovio, care a anunţat recent lansarea de teste pe oameni până la sfârşitul anului, încheie AFP.