Acest studiu privind efectele infecţiei cu virusul Zika asupra copiilor şi a femeilor însărcinate a început deja în Puerto Rico şi va fi extins în Brazilia, Columbia şi în alte ţări în care transmiterea virusului este încă activă. Pentru acest studiu vor fi analizate cazurile a circa 10.000 de femei însărcinate.

Studiul are drept scop determinarea amplorii riscurilor de sănătate reprezentate de infecţia cu Zika pentru femeile gravide, pentru fătul încă nenăscut şi pentru copiii născuţi.

Infecţia cu virusul Zika este transmisă în principal prin muşcăturile de ţânţari infectaţi, dar poate fi transmisă şi pe cale sexuală, precum şi de la mamă la copilul ei nenăscut.

Infecţii cu virusul Zika au fost descoperite în 60 de ţări şi teritorii, menţionează AFP.

Virusul este legat de explozia cazurilor de microcefalie, o malformaţie congenitală rară în mod obişnuit, care se manifestă printr-un craniu şi un creier anormal de mici şi posibile leziuni neurologice.

Pe lângă microcefalie au fost detectate şi alte probleme în aceste sarcini, la fetuşii infectaţi cu virusul Zika înainte de naştere, între care cazuri de copii morţi la naştere, avorturi spontane, copii născuţi cu structuri cerebrale puţin dezvoltate sau cu defecte oculare şi probleme de auz.

Participantele la acest studiu se vor afla în primul trimestru de sarcină şi vor fi monitorizate până la naştere. De asemenea, cercetătorii vor monitoriza nou-născuţii timp de cel puţin un an după naştere.

„Noi nu am stabilit încă amploarea completă a efectelor virusului Zika asupra sarcinii”, a declarat dr. Anthony Fauci, director al institutului naţional de alergie şi de boli infecţioase National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) din SUA.

„Acest studiu extins ar trebui să furnizeze noi date importante care vor ajuta la ghidarea răspunsurilor medicale şi de sănătate publică cu privire la epidemia de Zika”, a adăugat specialistul.

Cercetătorii intenţionează să compare grupuri de mame şi copiii lor infectaţi cu Zika cu alte grupuri care nu prezintă simptome de infecţie pentru a determina frecvenţa avorturilor spontane, a naşterilor premature, a microcefaliei, a malformaţiilor sistemului nervos şi a altor complicaţii.

De asemenea, ei încearcă să compare riscul de complicaţii în timpul sarcinii în rândul femeilor care au avut simptome de infecţie cu virusul Zika comparativ cu cele care nu au avut astfel de simptome.