În total, 1.410 americani pasionaţi de informatică au participat la acest concurs de piraterie, organizat de Pentagon în cadrul unui program-pilot pentru a întări securitatea site-urilor sale.

Într-o lună, concurenţii au furnizat 1.189 rapoarte de vulnerabilitate, permiţând detectarea a 138 de falii de securitate „valide şi unice”.

Cel mai bun dintre aceştia, care a descoperit cele mai multe erori, a câştigat 15.000 de dolari dintr-un total de 75.000 plătiţi ca premii.

Ashton Carter, el însuşi pasionat de stiinţă şi tehnologie, s-a felicitat pentru a fi reuşit să întărească securitatea site-urilor internet ale Pentagonului la cel mai mic cost.

„Dacă am fi utilizat procedura clasică”, a unei companii de securitate informatică, „ne-ar fi costat mai mult de un milion de dolari”, a explicat Carter. Dar mai ales, acest gen de program permite „construirea de poduri cu cetăţeni inovativi” care vor să ajute la apărarea ţării lor, a subliniat el.

Unul dintre participanţii la concurs a fost David Dworken, un licean de 18 ani din regiunea Washington D.C, care a spus că a petrecut 10-15 ore căutând erori în site-urile Pentagonului.

„Am lucrat în timpul meu liber, când nu aveam lecţii pentru şcoală”, a povestit acesta, încântat să participe la Pentagon la o scurtă ceremonie alături de secretarul american al Apărării.

David Dworken, care va studia de anul viitor informatica la universitate, nu a câştigat ceva pe plan financiar — cele şase falii de securitate pe care el le-a descoperit fuseseră deja raportate de alţi concurenţi — dar a spus că a fost foarte plăcut şi util pentru construcţia unei reputaţii.