Helen Lee, director de cercetări la Universitatea Cambridge, a primit „premiul popular", atribuit de 60.000 de internauţi pentru un aparat de diagnosticare al HIV, destinat ţărilor în dezvoltare. „Având mărimea unei cafetiere, nu necesită transport la rece, iar eu pot învăţa pe cineva să îl folosească în 10 minute", a declarat inventatoarea.

Cu câteva picături de sânge, dispozitivul, operaţional din 2012, dă rezultate imediate şi fiabile. El a fost utilizat deja în Malawi şi Uganda, cu ajutorul ONG-ului Medici fără Frontiere.

Decernat de Oficiul European pentru Brevete (OEB), premiul recompensează din 2006 inovaţii tehnologice. Un juriu alcătuit din experţi şi, de trei ani, şi din internauţi, acordă şase premii unora din cei 15 finalişti aleşi dintre 400 de candidaţi.

Laureaţi la categoria „IMM" (Întreprinderi mici şi mijlocii), omul de ştiinţă Tue Johannessen şi membrii echipei sale au pus la punct un procedeu care permite neutralizarea a până la 99% din emisiile de oxid de azot, factor poluant emis îndeosebi de motoarele diesel, prin folosirea de amoniac solid.

Această tehnologie echipează din luna septembrie a anului trecut jumătate din parcul de autobuze din Copenhaga, iar Johannessen vizează de acum oraşe ca Londra, Seul, Beijing şi Shanghai. Cu timpul, sistemul ar putea fi instalat şi pe maşini mici.

„Nu este un premiu de inovaţie în plus; noi vrem să arătăm impactul pe care îl au brevetele în plan economic şi social", a spus la Lisabona preşedintele OEB, Benoit Battistelli, adăugând că premiile sunt acordate unor inventatori care şi-au experimentat deja brevetele.

Neurochirurgul francez Alim-Louis Benabid a câştigat premiul la categoria „cercetări" pentru realizarea tratamentului simptomelor bolii Parkinson prin stimulare electrică. Recurgând la electrozi implantaţi în creier, procedeul tehnic elaborat în 1987 a devenit normă clinică, fiind aplicat deja unui număr de 150.000 de persoane din toată lumea.

Germanii Bernhard Gleich şi Jurgen Weizenecker au fost recompensaţi la categoria „industrie" pentru un procedeu de imagistică medicală cu particule magnetice, care permite obţinerea unei imagini de înaltă rezoluţie şi în timp real a ţesuturilor.

La „ţări ne-europene", americanul Robert Langer a primit un premiu pentru o terapie împotriva celulelor canceroase cu ajutorul unor medicamente introduse în capsule de plastic biodegradabile, care intervin direct pe tumoare.

Germano-olandezul Anton van Zanten a fost desemnat câştigător la categoria „lucrarea unei vieţi" pentru invenţiile sale în domeniul securităţii auto, cum ar fi sistemul de control electronic al traiectoriei.

Invenţiile premiate „dau o nouă speranţă bolnavilor, consolidează eficienţa diagnosticelor medicale, protejează mediul şi salvează mii de vieţi pe şosele", a spus Benoit Battistelli.