Potrivit arheologilor, ar fi vorba despre epava navei Bom Jesus plecată din Lisabona în 1533 spre India, dispărând cu tot echipajul în apropierea oraşului minier Oranjemund. Încărcătura excesivă, alături de vremea nefavorabilă, ar fi putut fi la originea naufragiului. Când a fost descoperită, epava vasului se afla într-o lagună, fiind reperată după ce aceasta a fost drenată pentru compania minieră De Beers, specializată în diamante.

Geologii au depistat epava în 2008, însă a fost nevoie de opt ani pentru a o scoate la lumină. Nimic nu lăsa să se bănuiască existenţa unei asemenea comori la bord. În afară de monezile de aur au mai fost descoperite în interiorul vasului numeroase obiecte. „Este o descoperire foarte importantă, îndeosebi pentru artefactele religioase şi haine, care ne oferă o imagine fascinantă asupra unei perioade foarte importante din istorie”, a afirmat în The Independent profesorul Timothy Insoll de la Universitatea din Manchester.

Oasele găsite la bord ar putea da o idee asupra felului în care se hrăneau marinarii, de exemplu. „Se va vorbi mult despre monezile de aur, însă celelalte obiecte s-ar putea dovedi şi mai preţioase”, a adăugat el.

Toate monezile de aur vor reveni guvernului namibian, Portugalia acceptând să îi cedeze toate drepturile asupra lor, încheie directmatin.fr.