„Acest lucru sugerează că orzul a fost folosit mult timp la producerea berii, înainte să ajungă o cultură agricolă", arată cercetătorii Jiajing Wang şi Li Liu de la Universitatea Stanford din California.

În vetre găsite în gropi se încălzeau probabil grăunţele înainte să fie măcinate, apreciază arheologii. Reziduuri gălbui găsite pe marginile unor vase, pâlnii şi amfore i-au făcut pe arheologi să creadă că recipientele erau folosite la producerea berii, la filtrarea şi păstrarea ei.

Analize morfologice ale amidonului, grăunţelor şi fitoliţilor - rest mineral provenit din descompunerea plantelor, găsiţi în interiorul recipientelor au arătat că este vorba de mei, orz, lacrima lui Job (plantă-condiment asiatică) şi tuberculi. Unele fragmente de amidon purtau urme ce evocă malţificarea, proces cheie pentru producerea berii, precum şi măcinarea, precizează cercetătorii. Ei au descoperit şi prezenţa oxalatului, produs derivat din brasajul berii, dovadă în plus că vasele de pământ au fost folosite la producerea acestei băuturi. 


„Datele noastre arată că oamenii din cultura Yangshao au dezvoltat o metodă complexă de fermentare prin malţifierea şi măcinarea unor plante", afirmă cercetătorii. Ei utilizau tuberculi pentru amidon şi zaharuri pentru fermentaţie, adăugând o tuşă de dulce berii lor.

„Este cea mai veche berărie descoperită până în prezent în China", afirmă profesorul Patrick McGovern de la Universitatea Pennsylvania, expert recunoscut în istoria berii şi a vinului. „Punând împreună date arheologice, chimice şi botanice, cercetătorii au adus noi informaţii despre introducerea orzului în China pentru producerea unei băuturi fermentate", a declarat el pentru AFP.

Descoperirea permite acoperirea unui gol între indicii chimici şi botanici ai celor mai vechi băuturi fermentate găsite în China, care datează de acum 9.000 de ani, în sudul Jiahu (vales Fluviului Galben), şi ai celor mai sofisticate apărute în urmă cu 3.600 de ani, în timpul dinastiei Shang.

Vestigiile berăriei şi ale unei reţete de bere în China sunt contemporane cu situri similare din Iran şi Egipt, precum şi cu o instalaţie de fabricare a vinului din Armenia, cea mai veche cunoscută.