Naveta dotată cu aripi a decolat de pe aeroportul Sriharikota din sud-estul ţării, la ora locală 07:00 (01:30 GMT), şi a ajuns la o altitudine de 70 kilometri înainte de a ameriza, 10 minute mai târziu, în Golful Bengal.

Un înalt oficial al agenţiei spaţiale indiene (Indian Space Research Organisation, ISRO), Devi Prasad Karnik, a declarat pentru agenţia France Presse că s-a înregistrat o reuşită a prototipului tehnologic al unui vehicul reutilizabil.

ISRO, cunoscută pentru programele sale cu costuri reduse, a dezvoltat această navetă numită RLV-TD cu un buget de numai un miliard de rupii (13,2 milioane euro).

Lansarea de luni este un test crucial pentru dezvoltarea unei navete reutilizabile capabilă să lanseze sateliţi în viitor, notează AFP.

India se confruntă cu o concurenţă intensă din partea unor grupuri private care dezvoltă propriile programe de navete reutilizabile, după abandonarea în 2011 de către NASA a programului său de navete spaţiale.

Aceste navete reutilizabile trebuie să reducă în mod semnificativ costurile explorării spaţiului cosmic în raport cu lansatoarele tradiţionale şi să economisească materiale.

Miliardarul Elon Musk, cu programul său „SpaceX”, şi patronul site-ului Amazon, Jeff Bezos, cu programul său 'Blue Origin', au reuşit deja să lanseze prototipuri de navete spaţiale.

Dar ISRO vrea să ajungă la conceperea unei navete spaţiale cu costuri reduse pentru a răspunde unei cereri potenţiale imense de lansări de sateliţi venite din partea altor ţări.

ISRO şi-a consolidat reputaţia în 2013, reuşind să pună pe orbită o navetă spaţială în jurul planetei Marte cu un buget de 73 de milioane de dolari. NASA a cheltuit 671 milioane de dolari pentru misiunea sa „Maven” pe planeta Marte.