Studiul a analizat baza de date CSRTG, în care sunt înregistrate accidentele aviatice, a Administraţiei Federale a Aviaţiei din SUA. În vederea realizării studiului, au fost analizate accidentele care s-au soldat cu decesul pasagerilor, dar şi cele în urma cărora au existat mai mulţi supravieţuitori.

Dintre toate avioanele, s-a constat că doar 17 aveau o schemă a aşezării scaunelor care a putut fi analizată. Cel mai vechi accident care se încadra în criteriul cercetătorilor a avut loc în 1985, iar cel mai recent în anul 2000.

Conform studiului, s-a descoperit că locurile din spatele avionului aveau o rată de fatalitate de 32%, în comparaţie cu cele localizate la mijlocul avionului (39%) şi 38% cele situaţe în partea din faţă.

Analizând rândurile locurilor, specialiştii au constatat că scaunele de pe rândul din mijloc au cea mai scăzută rată de mortalitate, 28%.
Scaunele cu cea mai mare rată de fatalitate (44%) le au scunele de lângă culoar, amplasate în partea de mijloc a aeronavei.

După un accident aviatic, pasagerii care stau lângă ieşiri au cele mai mari şanse de a supravieţui, potrivit unui studiu din 2008 al Universităţii din Greenwich, care a analizat utilizarea uşilor de urgenţă în cazurile accidentelor aviatice.

Evident, şansele de a muri într-un astfel de accident depind mai mult de circumstanţele prăbuşirii, şi nu neapărat de locul în care stă pasagerul. Dacă partea din spate a avionului este lovită, pasagerii care stau pe locurile dinspre botul avionului au şanse mai mari de supravieţuire, decât cei care sunt aşezaţi în coada avionului.

Cercetătorii au descoperit că în unele accidente, decedaţii erau dispersaţi printre supravieţuitori. Tocmai de aceea, experţii în siguranţa zborurilor afirmă că nu există un loc care să fie cel mai sigur în timpul unei prăbuşiri.

Indiferent de aceste aspecte, transportul aerian este cel mai sigur dintre toate. Şansele ca cineva să moară într-un accident de maşină sunt 1/112, în timp ce merge pe jos 1/700, iar transportul pe motocicletă 1/900, în timp ce şansele de a muri într-un avion sunt 1/8.000.