În contextul în care tablourile şi multe alte opere de artă nu sunt neapărat nemuritoare, conservarea lor în format digital pentru mulţi ani de acum înainte este o soluţie foarte interesantă pentru ca generaţiile următoare să se bucure de ele. Pentru facilitarea acestui efort, cei de la Google au creat o cameră digitală de înaltă rezoluţie intitulată Art Camera. Aceasta permite scanarea mult mai rapidă a picturilor la o rezoluţie impresionantă.

Pentru a înţelege un pic mai bine cât de utilă este noua Art Camera este suficient să aveţi în vedere activitatea din ultimii ani a diviziei Google Cultural Institute. În câţiva ani de activitate, cu tehnologia pe care au avut-o la dispoziţie, cei de la Google au putut scana şi arhivat aproximativ 200 de opere de artă. După adopţie Art Camera, doar câteva luni au fost suficiente pentru scanarea unui număr impresionant de peste 1000 de opere. Creşterea în viteză se datorează în mod exclusiv performanţei noii camere.

Merită reţinut că, cel puţin în cazul Google Art Camera, nu este vorba doar de scanare la rezoluţie mare, ci şi de rapiditate. „Timpul de scanare a fost redus drastic. În trecut dura aproximativ o zi întreagă pentru a captura o imagine. Pentru a vă face o idee, acum, în cazul unui tablou de un metru pe un metru, ar dura doar 30 de minute”. Astfel a transpus în cifre Marzia Niccolai, directorul tehnic al programului Cultural Institute, performanţa noii camere.

Un alt avantaj derivat din utilizarea noii camere este că aceasta aparţine celor de la Google. În trecut, atât Google, cât şi alte instituţii artistice erau nevoie să împrumute echipamente suficient de performante pentru finalizarea capturii. Astfel procesul a devenit mai ieftin pe termen lung, iar Google a încurajat şi alte organizaţii să-i folosească tehnologia, împrumutând deja camera în Brazilia, India sau Hong Kong.