Diana Marusic (18 ani) şi Emilia Savva (16 ani) sunt eleve la Liceul Teoretic Ion Creangă din Chişinău. Proiectul lor, intitulat ByMySelf, se adresează celor care îngrijoraţi de siguranţa datelor lor în mediul online. După dezvăluirile făcute de Edward Snowed, din ce în ce mai multă lume şi-a îndreptat atenţia către soluţiile de criptare, iar marile companii din online au început să adauge straturi suplimentare de protecţie, pentru a linişti utilizatorii care se tem să fie spionaţi.

ByMySelf este un nou algoritm de criptare open-source, iar cele două fete din Republica Moldova susţin că este mai sigur şi, în acelaşi timp, mai eficient din punct de vedere al resurselor decât soluţiile deja folosite. Cu toate că ar putea funcţiona şi cu un serviciu de mesagerie instant sau cu un serviciu de email, sistemul ByMySelf este gândit în special pentru serviciile de stocare de date, adică pentru soluţiile de tip cloud.

Sistemul funcţionează în mai mulţi paşi pentru a asigura securitatea datelor. Mai exact, utilizatorul va trebui să treacă singur o cheie de criptare, un fel de parolă pe baza căreia se generează un algoritm unic de criptare a informaţieii. Peste această cheie, se mai adaugă un strat de protecţie.

Practic, dacă un hacker ar căpăta acces la baza de date a unui serviciu care foloseşte ByMySelf, el va trebui să găsească algoritmul de criptare unic al fiecărui utilizator în parte. Pe lângă asta, sistemul presupune ca fiecare utilizator să îşi facă un cont cu o parolă, parolă care este salvată sub formă criptată cu cheia unică scrisă de utilizator, însă acea cheie nu se salvează în sistem. Deci nici administratorul sistemului nu ar putea avea acces la datele utilizatorilor.

Unul dintre cele mai folosite standarde de criptare este AES, care utilizează chei de 128, 192, 256 de biţi. Algoritmul ByMySelf, creat de cele două moldovence, folosind chei mai scurte, de 30-40 de biţi, obţine acelaşi grad de complexitate, deci oferă acelaşi nivel de protecţie, fiind, în acelaşi timp, mai eficient.

Şi, fiindcă au luat în calcul faptul că oamenii sunt leneşi când vine vorba de securitate şi că ar putea folosi chei precum „123456”, criptarea se face în blocuri, iar doar primul bloc este securizat cu cheia utilizatorului, pentru toate celelalte blocuri generându-se câte o cheie nouă.

Totuşi, cât de uşor ar fi de implementat acest algoritm? ”Codul este open-source, există pe GitHub, avem librării în Python şi C++, iar comunitatea poate contribui deja la acest proiect şi îl poate folosi deja. În plus, este creat cu ajutorul framework-ului Flask, iar fişierele pot fi modificate cu uşurinţă pentru a fi personalizat”, a declarat Diana Marusic.

Cele două tinere sunt în competiţie cu peste 1700 de elevi din întreaga lume, iar premiile oferite ating valoarea de patru milioane de dolari. Diana Marusic este a treia oară prezentă la Intel ISEF. În 2014, crease un software care le permitea programatorilor cu probleme de vedere să îşi desfăşoare munca fără probleme, iar în 2015 a câştigat premiul 4 la categoria robotică cu o mănuşă inteligentă capabilă să interpreteze cu acurateţe mişcările mâinii, dar şi gesturile.