„Dacă ne uităm la hartă, vedem marcată cu roşu o zonă anormal de caldă în vestul Canadei, cu 20 de grade mai mult decât de obicei în provincia Alberta. S-a ajuns la 30 de grade, incredibil pentru acest anotimp”, arată ziaristul Nicolas Chateauneuf.

Clima se încălzeşte mai rapid în regiunile din extremul nord. „În acest an încălzirea este accentuată de fenomenul El Nino. Solul este mai puţin umed, vegetaţia este foarte uscată şi mercurul urcă în termometre. În ultimele zile s-a adăugat vântul, aşa încât s-au întrunit toate condiţiile pentru declanşarea incendiului. Coloanele de fum sunt vizibile şi din spaţiu. Oamenii de ştiinţă au avertizat că suprafaţa de pădure arsă s-a dublat în ultimii 40 de ani şi ar urma să crească tot de două ori în următorii 50-100 de ani", comentează ziaristul.

Incendiul a mistuit o mare parte din Fort McMurray din provincia Alberta — oraş de graniţă unde îşi desfăşoară activitatea companii de exploatare a nisipurilor bituminoase. Catastrofa poate deveni una dintre cele mai costisitoare din Canada, necesitând evacuarea tuturor locuitorilor oraşului, aproape 88.000 de persoane. Guvernul provinciei Alberta a anunţat că focul a ars 200.000 de hectare de teren, de circa 20 de ori mai mult decât suprafaţa Parisului, iar situaţia s-ar putea agrava.

Incendiile fac parte din ecosistemul boreal, însă ceea ce se întâmplă în prezent nu are nimic normal. O asociere de factori — printre care o gestionare defectuoasă a resurselor forestiere, o extindere rapidă a zonei urbane în mediul înconjurător, vremea, El Nino înregistrând recorduri de intensitate şi o schimbare climatică antropică — a transformat incendiul într-o tragedie care nu s-a încheiat încă. Ultimul factor, încălzirea climatică, a declanşat un val de comentarii. „Toţi am contribuit la acest infern", spunea Elisabeth Kolbert în New Yorker. 

Dacă există incertitudini printre cei care încearcă să pună capăt incendiului din Alberta, câteva lucruri sunt sigure, menţionează slate.fr. De mulţi ani experţii avertizează în privinţa evoluţiei pădurilor din regiune, modificare susceptibilă să ducă la „incendii catastrofale". În pădurea boreală, când începe să se topească zăpada, apar desişuri uscate, perfecte pentru declanşarea de incendii — din acest motiv primăvara marchează începutul sezonului de incendii de pădure. Seceta, temperaturile mai calde ca oricând şi un strat de zăpadă foarte subţire — simptome ale schimbărilor climatice în Canada boreală — au constituit probabil tot atâtea circumstanţe agravante. „Acest incendiu se potriveşte cu ceea ce aşteptăm în materie de efecte ale schimbării climatice antropice asupra regimului nostru natural de incendii", arată Mike Flannigan de la Universitatea Alberta.

„Faptul că anotimpul incendiilor a venit atât de devreme în nordul provinciei Alberta ţine probabil de un eveniment climatic — fenomenul fiind legat foarte probabil de temperaturile extrem de ridicate, o umiditate foarte scăzută, precipitaţii foarte slabe...Este un dezastru, dar un dezastru foarte legat de criza mondială a climei", spunea la începutul lunii mai Elisabeth May, preşedintă a Partidului Ecologist canadian.

Poziţia reprezentantei ecologiste a declanşat dezaprobarea premierului Justin Trudeau. „Odată cu schimbările climatice vor exista tot felul de fenomene extreme...Dar a stabili o legătură directă între orice incendiu sau inundaţie şi schimbările climatice înseamnă a merge puţin prea departe şi nu serveşte obligatoriu la dezbaterile pe care trebuie să le avem pe această temă", a spus el la o conferinţă de presă. Robert Way, climatolog la Universitatea din Ottawa, apreciază că Trudeau a ratat ocazia să explice legătura dintre incendiile de pădure boreală şi schimbarea climatică, într-un moment când toţi canadienii l-ar fi ascultat.

Fort McMurray ar putea fi urmat în viitor de alte oraşe: San Diego, Colorado Springs în Colorado, San Antonio, Austin în Texas, San Bernardino în California, Anchorage în Alaska, toate susceptibile să fie scena unui superincendiu în următoarele decenii, în condiţiile în care schimbările climatice şi alţi factori umani vor accentua riscul. Această ameninţare nu trebuie ignorată, conchide slate.fr.