„Este un grup unic de astfel de obiecte”, a afirmat la o conferinţă de presă Ana Navarro, director al Muzeului de arheologie din Sevilla, unde au fost depozitate vestigiile. „Nu avem cunoştinţă de existenţa a ceva asemănător din Imperiul roman timpuriu”, a adăugat ea, precizând că amforele descoperite într-un sat din provincia Sevilla conţineau 600 de kilograme de monede din bronz din secolul al III-lea sau al IV-lea.

Fără să rişte să facă o estimare exactă, Ana Navarro a apreciat totuşi că valoarea lor ar atinge câteva milioane de euro. Monedele, a spus ea presei, sunt inscripţionate cu texte care îi evocă pe împăraţii Maximin şi Constantin şi se pare că nu au fost utilizate niciodată.

„Se poate ca unele să conţină şi puţin argint, nu numai bronz”, a adăugat directoarea muzeului, considerând că monedele erau destinate plăţii funcţionarilor şi soldaţilor.

Amforele, dintre care nouă sunt intacte, au fost descoperite de muncitorii care lucrau la canalizarea localităţii Tomares, cu 25.000 de locuitori. Lucrările au fost suspendate pentru a permite continuarea săpăturilor arheologice.

Primele legiuni romane au ajuns în Peninsula Iberică în anul 218, romanii dominând apoi ţara până la începutul secolului al V-lea, când au fost alungaţi de vizigoţi, încheie AFP.