Poate suna a superstiţie sau basm prima oară când auziţi o astfel de afirmaţie, dar cercetătorii de la Spitalul Universitar Chonnam National din Seoul au analizat în profunzime subiectul. La final, descoperirea a fost cât se poate de clară. Prea mult timp petrecut cu un smartphone în braţe, mai ales la o distanţă mică de ochi, poate duce la strabism convergent. Cu alte cuvinte, copiii voştri dragi pot ajunge să se uite încrucişat pentru că au refuzat să mai lase telefonul din mână şi nu aţi fost suficient de radicali în a preveni acest fenomen.

Întregul procesul nu va fi unul brusc, ci se va desfăşura în etape. Din păcate, în foarte puţine cazuri este reversibil. Pur şi simplu, ambii ochi ajung să se orienteze către nas, iar privirea ajunge să fie încrucişată. Studiul care a stat la baza acestor dezvăluiri a implicat 12 copii cu vârste între 7 şi 16 ani care foloseau în medie un smartphone între 4 şi 8 ore zilnic. Cum era de aşteptat, a fost descoperită o relaţie şi între distanţa la care respectivii ţin telefonul de ochi.

În altă ordine de idei, un studiu pe 12 persoane nu poate fi neapărat considerat concludent la nivel global, dar nici nu-l puteţi trece la capitolul coincidenţe nefericite. Pentru că au sesizat şi cei de la Samsung această problemă a copiilor, în urmă cu câteva zile, au lansat o aplicaţie care oferă avertismente în momentul în care faţa unei persoane este situată prea aproape de ecran.