''Este un pas uriaş'' în studierea posibilităţii de dezvoltare a vieţii în medii de microgravitaţie, au afirmat specialiştii chinezi, după analizarea fotografiilor de înaltă rezoluţie, realizate din patru în patru ore. Acestea au arătat că embrionii, care iniţial erau formaţi doar din două celule, au evoluat şi, în numai trei zile, au ajuns în stadiul de blastocite, formă în care pot fi implantaţi în uter în cursul procesului de reproducere asistată.

''Am reuşit, în sfârşit, să ne convingem că pasul cel mai important al procesului nostru de reproducere, dezvoltarea iniţială a embrionilor, este posibil în spaţiul cosmic'', a explicat zoologul 
Duan Enkui, coordonatorul colectivului care a efectuat acest experiment.

''Rasa umană este încă foarte departe de momentul în care va putea coloniza spaţiul, dar, înainte de aceasta, trebuie să fim convinşi că putem să supravieţuim şi să ne reproducem în cosmos în aceeaşi formă ca pe Terra'', a mai spus el.

În 1996, o misiune similară a agenţiei spaţiale americane (NASA), STS-80, a trimis în cosmos 49 de embrioni de şoareci, dar niciunul dintre aceştia nu s-a dezvoltat în noile condiţii. Zece ani mai târziu, China a făcut o încercare de acest gen, cu laboratorul spaţial SJ-8, dar şi aceea a eşuat.

Misiunea SJ-10 a fost lansată la 6 aprilie şi are ca obiectiv, printre altele, studierea microgravităţii, precum şi a efectelor radiaţiei spaţiale asupra genelor unui tip de muscă sau asupra unor celule de şobolan.

''Este un pas mic pentru embrionii de şoarece, dar un pas mare pentru reproducerea umană'', a declarat Aaron Hsueh, de la Universitatea Stanford, din SUA, parafrazând cuvintele rostite de astronautul american Neil Armostrong în 1969, când a devenit primul om care a păşit pe Lună.