Ideea de asistent virtual pe mobil, menit să răspundă la întrebări dintr-o varietate foarte mare de domenii şi să execute anumite sarcini simpliste, nu este deloc nouă. Avem Cortana pe Windows Phone, Siri pe iPhone şi Google Now pe Android. În timp însă ce acele sisteme devin din ce în ce mai eficiente şi inteligente, Google lucrează intens la o nouă funcţie dedicată persoanelor cu handicap motor ce implică comenzi vocale.

Diferenţa majoră dintre Google Now şi Google Voice Access este că, acesta din urmă facilitează interacţiunea cu meniul telefonului, în loc să răspundă la întrebări. Dintr-un punct de vedere, se poate spune că Voice Access generează doar feedback vizual, nu şi vocal. Ca urmare, dacă v-aţi dorit vreodată să strigaţi la smartphone pentru că nu funcţiona foarte bine un buton, nu doar că o puteţi face, dar respectivul strigăt s-ar putea să fie perceput ca o comandă care să elimine complet necesitate apăsării de butoane. Go Home, Scroll down sau Open Chrome sunt doar câteva exemple de comenzi prezente în versiunea beta de Voice Access. Lista este mult mai mare decât atât şi se îmbunătăţeşte în permanenţă. Pentru un nivel sporit de accesibilitate şi pentru a evita problemele de pronunţie, puteţi rula aplicaţii şi folosind numere. Pe acest sistem, este suficient să spuneţi Open Three şi imediat veţi vedea afişată pe ecran aplicaţia a treia de pe primul rând.

Din păcate, pentru că Voice Access se află momentan în beta, nu ştie să preia comenzi decât în engleză, dar suntem siguri că, în următoarele luni, când funcţia va ajunge pe Android la noi toţi, va funcţiona şi în română. Merită reţinut că nu vă puteţi înscrie manual în acest program beta al Google, ci trebuie să fiţi selectaţi. Mai multe detalii despre noul program Voice Access puteţi găsi pe blogul companiei.