Inteligenţa artificială a recurs la strategii prin care şi-a întărit propriile grupuri de piese de pe tablă, căutând în acelaşi timp să identifice şi să speculeze slăbiciunile poziţiilor adversarului uman, 'la fel cum ar face şi un foarte bun jucător uman de Go", după cum a remarcat comentatorul meciului, Michael Redmond.

Încă de marţi, după ce s-a întâlnit cu echipa de programatori ai AlphaGo, pentru a pregăti meciul, campionul de Go Lee Se-dol a recunoscut: „Dacă fac vreo greşeală, aş putea să pierd".

Jucătorul profesionist de Go în vârstă de 33 de ani luptă pentru un premiu de 1 milion de dolari. Înaintea primei partide din meci şansele celor doi combatanţi erau evaluate a fi aproximativ egale de către casele de pariuri.

Regulile jocului Go, originar din China, sunt în principiu simple: cei doi jucători încearcă să cucerească spaţii pe tabla construită sub forma unui caroiaj de 19 linii şi 19 coloane, folosind piese albe şi negre care se aşează la intersecţiile dintre linii şi coloane.

Programl AlphaGo a fost produs de divizia DeepMind AI aparţinând Google şi este conceput să prevadă cele mai probabile mutări ale oponentului uman şi să reacţioneze în consecinţă. În luna octombrie acest program a câştigat un meci de cinci partide împotriva lui Fan Hui, un jucător european de top care este însă poziţionat mult sub Lee Se-dol în ierarhia internaţională.

Cele cinci partide ale meciului dintre Lee şi AlphaGo se desfăşoară în perioada 9 - 15 martie, la Seul şi sunt transmise live pe un stream de YouTube.