„O nouă broască terestră, Pristimantis macrummendozai, trăieşte în paramos-ul complexului Iguaque Merchrn, la nord de oraşul Arcabuco (departamentul Boyaca, centru)", a declarat institutul într-un comunicat.

Paramos (paramo, la singular) sunt un fel de ţinuturi umede de munte care se găsesc în Anzii Cordilleri la limita dintre zonele împădurile şi cele permanent înzăpezite.

Conform cercetătorilor care au descoperit-o, această broască are falduri pe piele care reţin umezeala şi o culoare închisă care îi permite să se confunde cu solul stâncos al zonei muntoase în care trăieşte.

„Spre deosebire de alte specii, Pristimantis macrummendozai profită de umiditatea din paramos pentru a-şi depune ouăle pe sol şi astfel se reproduce", se specifică în comunicat. De remarcat este că picioarele din faţă ale broaştei sunt prevăzute cu pernuţe adezive care permit masculului să reţină femela în momentul acuplării.

Institutul Humboldt a declarat că, odată cu această descoperire, s-a ajuns în prezent la un număr de 10 specii de broaşte descoperite în zonele muntoase din estul Anzilor Cordileri, care cuprind 16 complexe de paramos cum sunt cele de la Chingaza, Santurbán, Almorzadero, Cundinamarca, Guantiva-La Rusia, Tota-Bijagual-Mapamacha, Pisba, Cruz Verde-Sumapaz.

„Acest tip de descoperire situează Columbia la nivel global, printre cele cinci ţări cu cea mai mare bio-diversitate din lume", a declarat Andrés Acosta, curator al colecţiilor biologice ale Intitutului Humboldt în comunicatul citat de agenţia France Presse.