Astfel, au fost studiate 200 de mii de comentarii pe trei mari portaluri de ştiri în Letonia, în perioada 29 iulie - 5 august 2014. Dintre acestea, 1,45% aparţin aşa-numiţilor „troli”.

Ziarul explică: „Rusia a echipat hale, în care o armată de bloggeri, 24 de ore din 24, conform instrucţiunilor, inunda internetul cu comentarii online in interesul Rusiei”. Au existat unele materiale, la care mai mult de jumătate din comentariile lăsate erau ale acestor troli ruşi, identificate prin greşeli gramaticale, conţinut şi IP-adrese repetate.

Cercetătorii de la centrul NATO au identificat 5 tipuri de troli: „trolii care dau vina pentru tot pe conspiraţia SUA”, „bikini-trolii” (cu fotografii ale unor femei tinere, cer cu amabilitate să-ţi reconsideri opiniile), „trolii agresivi”, care caută să te dea afara de pe Internet, „trolul de Wikipedia” (care încearcă să editeze blog-uri şi pagini web favorabil Rusiei) şi „trolul cu ataşamente”, care postează în mod constant link-uri interminabile către articole şi clipuri video de pe platformele de ştiri din Rusia.
Deşi pare că trolii sunt putini – ei sunt materialul care zideşte un proiect mai amplu.

„Canale de televiziune, susţinute de Kremlin, se strecoară în eter, ziare de limbă rusă vehiculează poveşti şi conţinut creat la Moscova, iar ONG-urile finanţate cu bani din Rusia, oferă experţi cu privire la toate problemele din lume. Între timp, „roboţii digitali” trimit mesaje care afectează motoarele de căutare de pe internet”, se arata în articol.

Pentru ce se pregăteşte partea rusă? „Pentru necunoscut, creează o reţea care sa fie sub control”, spune Ianis Sarts, expert al centrului NATO. Potrivit lui, Rusia încearcă, de exemplu, „să afle dacă este posibil să se agaţe de problemele existente pentru a crea un impuls în favoarea schimbării politicii în Germania”.

„Cea mai bună armă este dezinformarea – ceva ce adversarul dvs. nu observă...”, conchide Sarts.