Acesta este primul studiu care evaluează impactul schimbărilor climatice asupra dietei şi greutăţii oamenilor şi care estimează numărul deceselor provocate din aceste cauze la nivelul anului 2050, în 155 de ţări ale lumii.

Până în prezent, „numeroase cercetări s-au orientat spre studierea securităţii alimentare, însă puţine s-au concentrat asupra efectelor mai largi asupra sănătăţii, ale producţiei agricole", a subliniat într-un comunicat Marco Springmann, de la Universitatea Oxford, care a condus acest studiu. 

Încălzirea globală se reflectă în special în fenomene meteorologice extreme, cum ar fi ploile sau seceta abundente, cu impact devastator asupra producţiei agricole.

În cazul în care nu se iau măsuri de reducere a emisiilor de gaze efect de seră, schimbările climatice ar putea reduce cu aproximativ o treime creşterea aşteptată a cantităţii de alimente disponibile, de acum până în anul 2050, au declarat cercetătorii citaţi de AFP.

La nivel individual, acest lucru ar putea duce la o reducere medie de 3,2% a cantităţii de alimente disponibile, de 4% a consumului de fructe şi legume şi de 0,7% a celui de carne roşie faţă de consumurile din anul 2010, potrivit estimării cercetătorilor.

„Aceste modificări pot fi responsabile pentru aproximativ 529.000 de decese suplimentare în 2050", prognozează aceştia.

Un scenariu imaginat fără a lua în calcul schimbările climatice, indică o creştere a volumului de produse alimentare disponibile şi a consumului care ar putea duce la evitarea a 1,9 milioane de decese.

„Studiul nostru arată că un declin, chiar şi modest, al cantităţii de hrană disponibile pentru fiecare persoană ar putea duce la schimbări în conţinutul energetic şi în structura regimului alimentar, iar aceste modificări vor avea consecinţe importante asupra sănătăţii", a declarat Springmann.

Ţările cele mai afectate sunt cele cu venituri resurse şi medii, în special din regiunea de vest a Pacificului (264.000 de decese estimate) şi Asia de Sud-Est (164.000 de decese estimate).

Aproape trei sferturi dintre decese vor avea loc în China (248.000) şi în India (136.000). 

„Consumul redus de fructe şi legume ar putea duce la de două ori mai multe decese din cauza malnutriţiei", susţin cercetătorii.

Asia de sud-est şi Africa vor ajunge în fruntea listei în ceea ce priveşte decesele adulţilor legate de greutatea corporală subponderală.

Limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră ar putea diminua numărul deceselor din aceste cauze cu 29% până la 71%, în funcţie de scenariu.

Comunitatea internaţională reprezentată 195 de ţări participante la Conferinţa internaţională privind schimbările climatice de la Paris din decembrie 2015, a semnat un acord prin care s-a angajat ca reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la orizontul anilor 2025-2030 să limiteze încălzirea globală la 2 grade Celsius în raport cu cea înregistrată în epoca preindustrială, aminteşte agenţia France Presse.