Compania se numeşte Maluuba şi e interesată să construiască sisteme care pot replica modul în care oamenii învaţă să citească, să înţeleagă şi să raţioneze informaţiile. Dacă rezumatul ulterior te lasă cu întrebări, software-ul poate şi să îţi ofere răspunsuri pentru ele. După cum spuneam, software-ul a fost creat pentru a scăpa utilizatorii de lecturi extrem de plictisitoare, dar poate fi folosit şi în alte scopuri.

De exemplu, compania a setat sistemul să citească Harry Potter and the Philosopher’s Stone, pentru ca apoi să răspundă la întrebări pe marginea ei. Acurateţea răspunsurilor de bază a fost de 70% şi tot procesul de testare poate fi văzut în video. Maşinăria a trebuit să obţină informaţii din diverse propoziţii şi, chiar dacă nu s-a descurcat excelent cu schimbările de intrigă în naraţiune şi micile artificii de compoziţie, e un început bun.

Desigur, nu ne-am dori ca inteligenţele artificiale şi computerele să încurajeze şi mai mult oamenii să renunţe la citit. O astfel de tehnologie poate avea o mulţime de alte aplicaţii utile.