De sâmbătă de la ora 05:40 GMT, JAXA nu a reuşit să comunice cu satelitul Astro-H, redenumit Hitomi după lansarea sa reuşită. O echipă tehnică de 40 de membri este mobilizată pentru a încerca să rezolve problema, a declarat un purtător de cuvânt pentru AFP.

Un centru de supraveghere spaţială din SUA a raportat posibilitatea separării satelitului în mai multe bucăţi, dar JAXA ar fi reuşit la scurt timp după primirea acestei informaţii să recepţioneze un semnal al satelitului care părea contradictoriu şi necesita verificări suplimentare, a explicat agenţia într-un comunicat.

Echipele JAXA au anunţat cu numai o lună în urmă finalizarea unei faze critice a operaţiunilor constând în special în testarea spectrometrului şi în punerea în funcţiune a unui dispozitiv de răcire.

Agenţia indica atunci că verificările funcţionale ale instrumentelor de bord urmau să fie efectuate pe parcursul unei luni şi jumătate înainte de calibrarea echipamentelor, care era de asemenea prevăzută să dureze o lună şi jumătate.

Observaţiile astronomice erau aşteptate să înceapă în vara următoare.

Această navă de 14 metri lungime şi nouă metri lăţime şi cântărind 2,7 tone are la bord un ansamblu de 200 de oglinzi de recepţie şi concentrare a razelor X spre instrumente de ultimă generaţie, printre care patru telescoape, două detectoare cu raze X şi un spectrometru.

Care sunt legile fizicii în condiţii extreme? Ce s-a întâmplat în momentul creării Universului? Cum s-au format şi cum au evoluat galaxiile? Cum cresc găurile negre şi care este influenţa lor asupra împrejurimilor? - sunt tot atâtea întrebări la care oamenii de ştiinţă se aşteaptă să răspundă acest satelit, care a costat 31 de miliarde de yeni (248 milioane de dolari).

Japonia nu este la prima lansare a unui satelit de acest tip, multe altele fiind plasate pe orbită începând din anul 1979, cel mai recent fiind Suzaku, în anul 2005, aminteşte AFP.