Răspunzând la câteva întrebări simple, utilizatorul va fi informat cu privire la măsurile de precauţie şi se va putea orienta, dacă este nevoie, spre farmacii sau spre cel mai apropiat spital, datorită sistemului de localizare geografică.

Aplicaţia, intitulată „Gardienii sănătăţii” şi disponibilă pe internet sau în varianta pentru telefon, există deja în limba portugheză. Versiunea pentru JO urmează să fie lansată în luna mai, cu trei luni înainte de începerea Jocurilor, în cele şase limbi oficiale ale ONU (engleză, franceză, spaniolă, arabă, chineză şi rusă).

În plus faţă de diagnosticul virtual, aplicaţia va oferi şi un test despre virusul Zika, sub forma unui joc video inspirat de sporturile olimpice.

Virusul Zika, transmis de ţânţarul Aedes aegypti, provoacă simptome asemănătoare gripei, însă este puternic suspectat că ar provoca microcefalie, o malformaţie congenitală gravă a fătului.

Brazilia, ţara care a înregistrat peste 1,5 milioane de cazuri de infecţie cu virusul Zika, a tras semnalul de alarmă în octombrie 2015 cu privire la apariţia unui număr neobişnuit de mare de cazuri de microcefalie în nord-estul ţării.

Marţi, cele mai recente date oficiale au confirmat 907 de cazuri de microcefalie, iar autorităţile analizează încă 4.293 cazuri suspecte şi au respins 1.471.