Hawass şi Saleem au studiat mumiile regale din dinastiile egiptene 18, 19 şi 20, dinastii care au condus Egiptul Antic între aproximativ 1543 î.Hr. şi 1064 î.Hr.. Printre mumiile examinate se numără cea a reginei Hatşepsut, soţie şi regentă a faraonului Tutmes al III-lea, a cărui mumie a fost şi ea studiată, precum şi mumiile lui Tutankhamon, Seti I-ul şi Ramses al III-lea. Iniţial Hawass şi colegii săi au anunţat că mumia lui Ramses al III-lea prezintă urmele unei tăieturi adânci la gât care i-a fost fatală. În noua carte se precizează că faraonul a fost victima mai multor asasini care au folosit arme diverse. Unul dintre ei i-a tăiat degetul mare de la unul dintre picioare cu un topor.

„Locul rănii de la picior este din punct de vedere anatomic la distanţă mare faţă de tăietura de la gât; de asemenea, caracteristicile osului fracturat al degetului mare indică faptul că faraonul a fost atacat şi cu un alt tip de armă decât cea cu care i s-a tăiat gâtul. Noi credem că a fost vorba despre un atac din faţă, făcut cu o sabie sau cu un topor, în timp ce un alt asasin, înarmat cu un cuţit sau cu un pumnal l-a atacat pe faraon pe la spate. Ambii asasini au atacat în acelaşi timp", explică Saleem pentru Live Science.

Vechi texte egiptene fac referinţă la un complot pentru asasinarea lui Ramses al III-lea, care a condus Egiptul între anii 1186 î.Hr. — 1155 î.Hr. Analiza mumiei regale cu ajutorul computerului tomograf a confirmat faptul că acest complot a reuşit. În 2012 o echipă de oameni de ştiinţă a anunţat că Ramses al III-lea a murit după ce i s-a tăiat gâtul cu un cuţit, atac în care i-au fost secţionate traheea şi esofagul, iar moartea sa fost aproape instantanee. Textele egiptene analizate dezvăluie un complot pus la cale chiar în haremul lui Ramses pentru a-l elimina pe faraon. În spatele acestui complot s-ar fi aflat una dintre soţiile lui Ramses al III-lea, Tiye. Mobilul crimei este vechi de când lumea. Fiul ei, Pentawere, îi urma la tron fratelui său vitreg, Ramses al IV-lea (care înainte de a urca pe tron a purtat numele Amun-her-khepeshef). Tiye şi alţi membri ai curţii regale, printre care servitori şi administratori, au dorit să-l ucidă pe Ramses al III-lea şi apoi să-l alunge pe Ramses al IV-lea pentru a-l instala pe tron pe Pentawere.

Complotiştii au reuşit să-l asasineze pe Ramses al III-lea, dar au fost judecaţi şi executaţi pentru fapta lor sub domnia lui Ramses al IV-lea. O mumie despre care se crede că este a prinţului Pentawere a fost studiată, egiptologii ajungând la concluzia că acesta a murit prin sufocare sau strangulare. Vechi scrieri egiptene semnalează că, după ce a fost găsit vinovat, Pentawere şi-a luat singur viaţa.

În noua carte sunt prezentate noi detalii ale complotului care a dus la asasinarea lui Ramses al III-lea. Astfel, conform autorilor, Ramses al III-lea a fost atacat de cel puţin doi asasini. O parte din degetul său mare a fost tăiată şi nu a apucat să se vindece, ceea ce sugerează că această rană s-a produs cu puţin timp înainte de moartea faraonului. În cursul procesului de mumificare, degetul lipsă al faraonului a fost înlocuit cu o fâşie de pânză de in făcută sul.

Mumia lui Ramses al III-lea a trecut şi printr-un fel de operaţie de cosmetizare, conform lui Saleem şi Hawass. În anumite zone ale corpului, pe sub piele, au fost introduse materiale textile pentru a-l face pe Ramses, care avea aproximativ 65 de ani la momentul morţii, să pară mai tânăr şi mai în putere. Acelaşi tratament postmortem l-a primit băiatul rege Tutankhamon la nivelul feţei şi al braţelor.