După şederea la bordul ISS, care urmează să dureze circa şase luni, a treia pe staţie, Jeff Williams va totaliza 534 de zile deasupra Pământului, relatează vineri AFP.

Recordul absolut este deţinut totuşi de cosmonautul rus Gennady Padalka, întors din ultima sa misiune în septembrie 2015, după 879 de zile petrecute în total în spaţiu.

Lansarea navetei Soiuz, care îi va transporta pe Jeff Williams şi pe cei doi colegi ruşi ai săi, Aleksei Ovcinin şi Oleg Skripocika, este programată vineri, la 21:26 GMT, de pe cosmodromul din Baikonur (Kazahstan). Amararea la ISS este prevăzută sâmbătă, începând cu 02:30 GMT.

Ei se vor alătura celorlalţi trei membri ai echipajului de pe ISS pentru a continua sutele de experimente realizate în microgravitaţie în domeniile biologiei, biotehnologiei, fizicii şi geofizicii.

Jeff Williams, fost pilot care a făcut parte din echipa de paraşutism a Academiei militare West Point, a fost pe ISS în 2006, când Staţia avea doar două module. "Am făcut recent un calcul şi cred că am fost pe ISS în total cu 45 de persoane diferite", a spus astronautul, promiţând să îşi împărtăşească experienţa pe reţelele de socializare. El a efectuat un antrenament care să îi permită să stea un an pe ISS, înlocuindu-l eventual pe Scott Kelly, dacă acesta nu ar fi putut realiza misiunea alături de colegul său rus, Mihail Kornienko.

Agenţia spaţială americană a anunţat săptămâna trecută că Scott Kelly se va pensiona în 1 aprilie, după o carieră de 20 de ani la NASA. El a petrecut în total 520 de zile în spaţiu, pe ISS, ultima sa misiune durând 340 de zile.

Jeff Williams, căsătorit şi tată a doi copii mari, va reveni pe Terra în luna septembrie, încheie AFP.