Ochelarii inteligenţi sunt astăzi o raritate. Cei care au probleme cu ochii din copilărie poartă de obicei doar o pereche de ochelari, însă odată ce înaintează în vârstă capacitatea de a focaliza pe obiecte sau detalii aflate la distanţe diferite scade. Din cauza aceasta unii folosesc perechi separate de ochelari, unii pentru cititul de aproape şi alţii pentru a putea vedea la depărtare.

În această situaţie, israelienii de la Deep Optics au dezvoltat prima pereche de ochelari inteligenţi cu aplicaţie universală. Dacă suferi de miopie sau hipermetropie, aceşti ochelari te ajută să vezi obiecte plasate la orice distanţă, datorită unor lentile inteligente care se modifică automat ţinând cont de distanţa la care ochiul tău priveşte un obiect.

Ochelarii Omnifocal pot ajuta utilizatorii săi să privească în jur obiectele aflate la orice distanţă, mulţumită lentilelor care se autocorectează automat. Un set de senzori plasaţi în partea interioară a ramei ochelarilor vor putea oferi informaţiile necesare unui microcip integrat de asemenea în ramă, iar acesta la rândul său va schimba structura chimică a lentilelor.

Acestea sunt formate dintr-un strat de cristale lichide care schimbă automat indexul refracţiei lentilelor. Aşadar senzorii vor spune procesorului unde şi la ce distanţă este obiectul pe care îl priveşti, ca apoi microcipul să dicteze cristalelor lichide cât de mult să-şi schimbe indexul refracţiei. Practic ochelarii acţionează ca un obiectiv de aparat foto dedicat ochilor tăi.

Momentan, aceşti ochelari sunt încă în stadiul de testare, Deep Optics sperând să poată micşora unitatea electrică dedicată alterării cristalelor lichide, astfel încât să nu se poată deosebi de ochelarii obişnuiţi.